Читај ми!

Rađanje Evroazijske unije

Potpisana Deklaracija o stvaranju Evroazijske ekonomske unije između Rusije, Kazahstana i Belorusije. Jedinstven ekonomski prostor treba da stupi na snagu 2012. godine, zajedno sa formiranjem Evroazijske ekonomske komisije.

Predsednici Rusije, Kazahstana i Belorusije Dmitrij Medvedev, Nursultan Nazarbajev i Aleksandar Lukašenko potpisali su u Kremlju Deklaraciju o budućoj ekonomskoj integraciji i usaglasili dalje korake ka stvaranju evroazijske ekonomske unije.

Medvedev je rekao da Deklaracija predviđa stvaranje izvršnih komisija za nadgledanje čvršćih ekonomskih integracija tri države i ciljeve stvaranja pune "evroazijske ekonomske unije" u budućnosti.

"Svaka zemlja koja donese odluku da se priključi Carinskoj uniji ili jedinstvenom ekonomskom prostoru, a u budućnosti Evroazijskoj uniji, treba da taj izbor napravi svesno, da kasnije niko ne kaže da su ih naterali pod uticajem nekakvih ekonomskih argumenata" istakao je Medvedev.

Tri zemlje već imaju Carinsku uniju, ali formiranje Evroazijske unije, koja bi imala vlastito izvršno telo i nadgledala jedinstven ekonomski prostor, bio bi ogroman korak napred.

Jedinstven ekonomski prostor treba da stupi na snagu 2012. godine, zajedno sa formiranjem Evroazijske ekonomske komisije.

U Državnoj dumi Rusije u sredu je održan okrugli sto na temu nove integracione strukture Evropazijske unije (EAU) koji bi, kako je rekao predsednik dume Boris Grizlov, u perspektivi mogla da se proširi i van okvira postsovjetskog prostora.

Projekat EAU predviđa izgradnju saveza nezavisnih država s jedinstvenim političkim, ekonomskim, vojnim, carinskim i kulturnim prostorom.

Početkom oktobra ove godine, u članku u listu Izvestija ruski premijer Vladimir Putin napisao je da će osnova za formiranje EAU biti u perspektivi Carinski savez i jedinstveni ekonomski prostor Rusije, Belorusije i Kazahstana.

U članku se isticalo da EAU neće biti zamena za Zajednicu nezavisnih država, već efikasna "spona između Evrope i Azijsko-pacifičkog regiona u tesnoj koordinaciji ekonomske i monetarne politike".

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво