Читај ми!

Pregovori o ujedinjenju Kipra

U Njujorku počinju pregovori o ujedinjenju Kipra. Skupu prisustvuje i generalni sekretar UN Ban Kimun. Međutim, kiparski Grci na sastanak ne idu s velikim očekivanjima.

Dvodnevni pregovori rukovodstva Kipra i vlasti okupiranog dela te zemlje gde živi turska manjina, počinju u Njujorku, a sastanku će prisustvovati i generalni sekretar UN Ban Kimun.

Ban je posle poslednjeg sastanka s kiparskim liderima u Ženevi 7. jula rekao da očekuje da do oktobra postignu dogovor o jedinstvenoj državi.

Njegov specijalni savetnik Aleksander Dauner izjavio je posle sastanka u Nikoziji ove nedelje da ohrabruje napredak u razgovorima kiparskog predsednika Dimitrisa Hriostofijasa i lidera turskih Kiprana Derviša Eroglua, "ali još ima teškoća s ključnim pitanjima koje treba rešiti".

Kipar je podeljen 1974. godine kada je Turska okupirala sever ostrva, posle pokušaja državnog udara Grka, pristalica ujedinjenja s Grčkom. Ta ostrvska država je primljena u EU 2004. godine, ali samo međunarodno priznati grčki deo ima sve koristi od članstva.

Kiparski Grci na sastanak ne idu s velikim očekivanjima. Turski Kiprani pokušavaju da prikažu kao da je dogovor blizu, rekao je Hristofijas po dolasku u Njujork.

Hristofijas je optužio Eroglua da je odustao od ključih odredbi o ustrojstvu buduće zajedničke, federalne države, koje su usaglašene s prethodnim liderom Turaka na ostrvu Mehmetom Alijem Talatom.

Prema Grcima, Eroglu insistira na slabijoj federalnoj vlasti, dok bi veća ovlašćenja imale konstitutivne države. Turski Kiprani rekli su da od sastanka u Njujorku očekuju pozitivan ishod, a optužuju grčku stranu za oklevanje i nespremnost za dogovor.

Od 7. jula je napredak ostvaren u nekoliko sporednijih pitanja, poput unutrašnje bezbednosti i odnosa s EU, a razlike ostaju i oko podele vlasti, sudbine Turaka koji su došli s kopna posle invazije 1974. godine i zloupotrebljene ili uništene imovine, većinom grčke, u kupiranom području.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво