Читај ми!

Haos u Britaniji

Zapaljene zgrade, poharane prodavnice, uništeni automobili širom Engleske. Scene koje podsećaju na ratnu zonu. Policija zakazala. Više od 500 uhapšenih. Među uhapšenima i deca. Hiljade policajaca sprema se za obračun sa huliganima.

23.29 - Britanski poslanici traže da se na neko vreme ugasi "Blekberi" servis, jer su se njime, navodno, služili organizatori nereda.  

21.27 - Oko 200 mladih ljudi sukobilo se sa policijom u centru Mančestera. Sedmoro uhapšenih, jedna prodavnica zapaljena, razbijeno više izloga.

20.54 - Problemi u Birmingemu. Sve oči uprte u Mančester, gde su tenzije između policije i izgrednika sve veće. U tom gradu je već opljačkano nekoliko radnji, uključujući i "Roleksovu". 

19.21 - Skotland jard saopštio da je u tri dana nemira povređeno 111 policajaca. 

19.05 - Neredi u Vulverhemptonu, dva automobila zapaljena u Vest Bromviču, Gardijan. Sukob policije i huligana u predgrađu Mančestera.

18.48 - Novi neredi u Krojdonu zapaljen automobil.  

18.38 - Nezavisna komisija utvrdila da za sada nema dokaza da je pucano iz oružja, pronađenog na mestu na kojem je ubijen Mark Dagan. Metak kojim je pogođen policijski radio ispaljen je iz policijskog oružja. 

15.33 - Do sada uhapšeno 525 osoba, a protiv 100 su podignute optužnice. 

14.31 - Britanac Mark Dagan (29), koga je u četvrtak ubila policija u severnom delu Londona, stradao je od jednog metka iz vatrenog oružja koji ga je pogodio u grudni koš, rečeno je na uvodnom saslušanju u okviru istrage o tom slučaju.

14.10 - Dvadesetšestogodišnji mladić, koji je upucan u automobilu u Krojdonu, tokom nereda u Londonu, prva je žrtva nereda u toj zemlji, javlja Bi-Bi-Si.

Protekla noć u Velikoj Britaniji bila je noć haosa. Grupe maskiranih izgrednika pljačkale su i uništavale sve pred sobom, a posle Londona i Birmingema, nemiri i nasilje proširili su se i na Liverpul i Bristol.

Tokom trećeg dana od izbijanja nereda u britanskoj prestonici nastao je pravi haos. Pljačke u Hakniju, na istoku Londona, zapaljena vozila i prodavnice u Pekamu, Luišamu i Krojdonu - talas nasilja pokrenut neredima u Totenhemu od pre tri dana.

U Hakniju je nekoliko desetina mlađih osoba razbilo izloge na prodavnicama i sukobilo se sa policijom, bacajući molotovljeve koktele i predmete od drveta. Uništena su i mnoga policijska vozila u naletu izgrednika, od kojih su neki bili maskirani i naoružani drvenim palicama i metalnim šipkama.

Neredi u tom delu grada nastali su kada je jednog čoveka zaustavila i pretresla policija, ali pri tom ništa nije pronašla.

U Pekamu su zapaljeni autobus i prodavnica, u Luišamu automobili, a jedna prodavnica nameštaja demolirana je u londonskom Krojdonu, odakle se vatra proširila na okolne zgrade.

U britansku prestonicu stigle su dodatne policijske snage, ali prema tvrdnjama očevidaca, policajaca nije bilo dovoljno tamo gde je bilo potrebno sprečiti da se neredi prošire.

Od početka nereda u Londonu uhapšeno je najmanje 400 osoba, a protiv 70 su podignute optužnice. Prema porukama koje su poslate na društvene mreže, može se zaključiti da je osnovni motiv organizovanja huligana pljačkanje.

U poruci koja objašnjava kako policija neće biti u stanju da se izbori sa neredima koji će preplaviti ulice stoji: "Treba nam najmanje 200 gladnih ljudi. Ko može da kaže 'ne' besplatnim stvarima", prenosi Bi-Bi-Si.'

Londonska policija koja se, otkako su počeli neredi u britanskoj prestonici, nalazi pod snažnim pritiskom javnosti da primeni ekstremnije mere, saopštila je da se razmišlja o upotrebi gumenih metaka u cilju suzbijanja nasilja.

"Reč je o taktici koju će policija primeniti ako bude bilo potrebe", rekao je novinarima zamenik načelnika policije Stiven Kavan, prenosi Rojters.

Scenario iz Londona proširio se i na Birmingem i Liverpul, gde su na meti huligana bili prodavnice i automobili.

Britanski premijer Dejvid Kameron poručio je danas da će učiniti sve što je neophodno kako bi se mir vratio na ulice Britanije.

"Ovde se radi o čistom kriminalu i njemu se moramo suprotstaviti i moramo ga pobediti", rekao je britanski premijer koji je zbog situacije u zemlji prekinuo godišnji odmor i vratio se hitno u zemlju, prenosi Rojters.

"Osetićete punu snagu zakona. Ukoliko ste dovoljno stari da počinite ovakve kriminalne akte, onda ste dovoljno stari i da se suočite s kaznom", poručio je Kameron izgrednicima.

Kameron je najavio da će parlament nakratko prekinuti odmor i održati sednicu u četvrtak, kao i da će na ulicama Londona večeras biti 16.000 policajaca.

Ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej, koja se, takođe, hitno vratila sa odmora, rekla je da je među uhapšenima oko 100 mlađih od 21 godine, a među njima je čak i jedan 11-godišnji dečak, koji je optužen za provalu, prenosi Bi-Bi-Si.

Talas nasilja pokrenula je vest o smrti 29-godišnjeg Marka Dugana, koji je stradao u okršaju sa policijom.

Londonska policija je u ponedeljak ponudila izvinjenje zbog toga što o smrti Dagana nije obavestila njegove roditelje, već dva druga člana porodice. "Očito je da možemo naučiti neke lekcije", navedeno je u saopštenju Skotland jarda.

Britanac Mark Dagan (29), koga je u četvrtak ubila policija u severnom delu Londona, stradao je od jednog metka iz vatrenog oružja koji ga je pogodio u grudni koš, rečeno je na uvodnom saslušanju u okviru istrage o tom slučaju.

Iako mnogi tvrde da je glavni uzrok nereda nezaposlenost, policija i političari tvrde da su nasilje izazvale kriminalne grupe i da ono nije pokazatalj da postoje socijalne tenzije ili bilo kakvi bezbednosni propusti.

Број коментара 123

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво