Читај ми!

Pobunjenici uzmiču

Gadafijev sin Sejf al Islam negirao optužbe Međunarodnog suda pravde o davanju naređenja za ubijanje civila. Libijska vojska, uz kanonadu projektila, naterala ustanike na povlačenje na južnom frontu. Ajša Gadafi tvrdi da se vode direktni i indirektni pregovori vlasti u Tripoliju i pobunjenika.

21.06 - Tri snažne eksplozije odjeknule Tripolijem. Iz pravca Gadafijeve rezidencije Bab al Azizije se vije gust crni dim, navodi Rojters.

19.30 - Mirovni plan koji su dogovorili afrički lideri na samitu Afričke unije isključuje prisustvo libijskog vođe Moamera Gadafija na razgovorima kojima bi se okončali četvoromesečni sukobi u Libiji.

19.14 - Libijski lider Moamer Gadafi zapretio je da će njegove pristalice izvesti napade u Evropi ukoliko NATO ne obustavi vazdušne napade na njegovu zemlju. "Ako odlučimo, možemo da krenemo na Evropu kao skakavci, kao pčele. Savetujemo vam da se povučete pre nego što doživite propast", rekao je Gadafi.

13.48 - Sin libijskog vođe, Seif Al Islam negirao je optužbe da je naredio ubijanje civila.

11.24 - Libijska vojska uspela je da istera pobunjenike iz mesta Bir al-Ganam.

Sin Moamera Gadafija Sejf al Islam negirao optužbe Međunarodnog suda pravde o davanju naređenja za ubijanje civila.

Al Islam je istakao, u intervjuu za RT, da su pripadnici libijske vojske ubili demonstrante iz samoodbrane, prilikom pokušaja da upadnu u nekoliko vojnih baza.

"Vojnici su imali svoja naređenja, a ona su da čuvaju i brane vojne kapacitete", rekao je Gadafijev sin, dodavši da zapadne zemlje nemaju pravo da se mešaju u unutrašnje stvari Libije.

"Krajnji cilj jeste kontrola Libije", istakao Al Islam.

Ukroćena ofanziva

Libijska vojska potisnula pobunjenike sa položaja nedaleko od grada Bir al Ganam, nekih 80 kilometara južno od Tripolija, čime su utihnute najave velike ofanzive ustanika koja bi mogla da ugrozi i samu prestonicu.

Gadafijeve snege su zasule pobunjeničke položaje projektilima iz višecevnih raketnih bacača, posle čega su ustanici napustili položaje oko tog grada i počeli povlačenje dalje na jug.

Libijski vojni zvaničnici juče su saopštili da situacija na frontu nije tako crna kako je prikazuju mediji i pobunjenici, navodeći da vojska kontroliše značajna područja oko Naluta, kao i da od najavljenog juriša ustanika na Tripoli neće biti ništa.

NATO negira umešanost

Otkriće da je Francuska, navodno, na svoju ruku i bez konsultacija sa ostalim članicama NATO-a doturala oružje pobunjenicima u Libiji, uprkos embargu Ujedinjenih nacija, izazvalo je silno iznenađenje u Briselu i produbilo podele unutar te vojne organizacije.

Generalni sekretar zapadne vojne alijanse Anders Fog Rasmusen rekao je da NATO nije umešan u francuske isporuke oružja.

Rasmusen je novinarima, nakon obraćanja u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, istakao da nema nikakve informacije o tome da li bilo koja zemlja pobunjenicima isporučuje oružje.

NATO, kako je istakao, uspešno je primenio Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1973. Prema njegovim rečima, NATO nije do sada prekoračio mandat UN za intervenciju u Libiji.

Rasmusen je, na konferenciji za štampu, posle razgovora sa šefom austrijske diplomatije Mihaelom Špindelegerom, rekao da neće biti proširenja aktivnosti vojne operacije preko izvornih planova, kao što je to tvrdio holandski ministar odbrane Hans Hilen prilikom jednog izlaganja u Briselu.

Pregovori sa pobunjenicima 

Ćerka libijskog lidera Moamera Gadafija, Ajša Gadafi, izjavila je da se vode direktni i indirektni pregovori vlasti u Tripoliju i pobunjenika.

"Radimo na tome da prestane krvoproliće i za to smo spremni da se udružimo s đavolom, to jest, oružanim pobunjenicima", rekla je Ajša Gadafi za francusku televiziju Frans 2.

Gadafijeva ćerka, koja je advokat, rekla je da je sukob zbližio njenu porodicu, demantujući bilo kakav sukob unutar porodice Gadafi.

O eventualnom odlasku s vlasti Moamera Gadafija, ona nije odgovorila direktno, već je rekla da je njen otac simbol za libijski narod.

"Ima nešto što nikada nećete shvatiti, a to je da je moj otac simbol i vodič", rekla je Ajša.

Libijska opozicija je u nekoliko navrata pominjala indirektne kontakte s vlastima u Tripoliju.

"Ti pregovori nisu do sada bili direktni, već putem posrednika", izjavio je portparol pobunjenika Mahmud Šaman.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво