Читај ми!

Za ustanike i Al Kaidu?

Fluorescentni prsluci za zaštitu pobunjenika od napada NATO aviona. Snažna eksplozija u Bengaziju. NATO održao hitan sastanak posle otkrića da je Francuska tajno naoružavala ustanike u Libiji, protivno Rezoluciji UN. Tripoli tvrdi da je situacija na frontu bolja nego što se misli i da su pobunjenici još daleko od prestonice.

17.25 - Španija tvrdi da je savremeno oružje iz arsenala libijske vojske dospelo na crno tržište i da je, najverovatnije, prodato grupama povezanim sa Al Kaidom, pre svih Al Kaidi Islamskog Magreba.

16.25 - Afrička unija upozorava da je oružje dotureno pobunjenicima već u rukama Al Kaide i trgovaca drogom i ljudima. "To oružje će biti upotrebljeno za destabilizaciuju Afrike", rekao predsedavajući Afričke unije. 

14.37 - Opremanje i naoružavanje ustanika je najgrublje kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN o Libiji, ocenio ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, dodavši da Moskva očekuje objašnjenje od Zapada. 

14.26 - Britanija pobunjenicima šalje 5.000 pancira, 6.650 uniformi i komunikacionu opremu. U pomoć uključeno i 5.000 fluorescentnih prsluka, kako bi se izbeglo da NATO avioni bombarduju ustanike.  

12.30 - NATO nije bio umešan u francusku operaciju doturanja oružja libijskim pobunjenicima, izjavio šef Alijanse Andres Fog Rasmusen. 

00.14 - Eksplodiralo skladište minicije u Bengaziju. Okolnosti nepoznate. Nema žrtava. 

Libijski vojni zvaničnici, posle dugog ćutanja, saopštili su da situacija na frontu nije tako crna kako je prikazuju mediji i pobunjenici, navodeći da vojska kontroliše značajna područja oko Naluta, kao i da od najavljenog juriša ustanika na Tripoli neće biti ništa.

Izjave libijskih zvaničnika usledile su svega 24 časa pošto su pobunjenici obznanili da se linija fronta, posle serije njihovih pobeda, nalazi na svega pedesetak kilometara od Tripolija, odnosno 80, kako se ispostavilo tokom dana.

"Situacija u Zapadnim planinama je pod kontrolom", rekao je libijski premijer El Bagdadi el Mahmudi.

Pitanja za Pariz

Otkriće da je Francuska, navodno, na svoju ruku i bez konsultacija sa ostalim članicama NATO-a doturala oružje pobunjenicima u Libiji, uprkos embargu Ujedinjenih nacija, izazvalo je silno iznenađenje u Briselu i produbilo podele unutar te vojne organizacije između pobornika i protivnika bombardovanja Moamera el Gadafija.

Tokom dana, između Pariza i prestonica ostalih članica NATO-a tekla je neuobičajeno žustra korespondencija, pošto su saveznici Nikole Sarkozija pokušavali da dokuče šta je to Francuska, zapravo, uradila i zbog čega.

Holandski ministar odbrane Hans Hilen rekao je da su naivni oni zvaničnici NATO-a koji smatraju da je Gadafija sa vlasti moguće oterati bombardovanjem, navodeći da je za Brisel najmudrije da se drži mandata, odnosno da štiti civile.

"Ukoliko se mandat promeni u svrgavanje diktatora, onda se postavlja pitanje da li NATO takav zadatak treba da prihvati... Libija je prevelika i vojni ciljevi su previsoki. Treba doći do političkog rešenja", smatra Hilen.

Број коментара 62

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво