Читај ми!

Greška NATO-a, devet mrtvih

Devet civila, uključujući dvoje dece, ubijeno u bombardovanju Tripolija. NATO priznao grešku. Krivci najverovatnije Francuzi. Libija upozorava na "globalni džihad" protiv Zapada. Zakulisni pregovori o miru u Libiji. Pobunjenici tvrde da su zaplenili dokumente koji potvrđuju Gadafijevu umešanost u ratne zločine.

01.10 - Bombu na stambenu zgradu u Tripoliju, u kojoj je poginulo devet osoba, najverovatnije bacili francuski avioni. Pariz bez komentara.  

23.34 - Članice organizacije Afričke unije zapretile da će napustiti Ujedinjene nacije ukoliko ne prestane bombardovanje Libije.

19.52 - Tri rakete pale na stambenu četvrt u Misurati. Oblast prekrio oblak dima i prašine.

10.18 - Četiri pobunjenika su poginula u najnovijem artiljerijskom granatiranju njihovih položaja zapadno od Misurate.

08.01 - Najmanje sedam osoba poginulo u NATO bombardovanju stambene četvrti u Libiji, saopštili zvaničnici libijske vlade.

01.35 - Najmanje sedam projektila palo na Adždabiju. Poginula jedna osoba, nekoliko ranjeno. 

NATO je priznao da je u napadu, koji je krenuo naopako, pogodio stambenu zgradu u Tripoliju. Libijske vlasti još ranije saopštile da je ubijeno devet osoba, uključujući svoje dece. Bomba je pala u gusto naseljen deo Tripolija, a projektil je proleteo kroz sredinu zgrade, koja se nalazi stotinak metara od škole.

"NATO žali zbog gubitka života nevinih civila i jako pazi prilikom napada na režim, koji koristi nasilje protiv svojih građana", rekao je komandant operacije NATO protiv Libije, kanadski general Šarl Bušar.

NATO je, navodno, gađao raketne sisteme severno od Tripolija, ali je jedan od projektila zakazao i pogodio stambenu zgradu.

Gotovo istovremeno, libijski ministar spoljnih poslova Abdulati Alobidi rekao je da će postupci NATO u Libiji predstavljati "okidač" za globalni džihad protiv Zapada. "Nikada im nećemo oprostiti, nikada".

Broj civilnih žrtava u bombardovanju Libije, kako tvrde vlasti u Tripoliju, dostigao je cifru od 856, dok nezavisni izvori ukupan broj mrtvih procenjuju na oko 30.000, četiri meseca od početka građanskog rata i punih 80 dana od početka vazdušnih udara NATO.

Gotovo istovremeno, šef Ujedinjenih nacija Ban Kimun je potvrdio informacije da su se predstavnici libijske vlade i pobunjenika već sastali u nekoliko navrata, najavljujući da bi uskoro pregovori mogli dobiti na intenzitetu i dovesti do prekida vatre,

"Svaki dan nosi nove nevolje narodu Libije... Zbog toga je važno da zajednički pokušamo da pronađemo rešenje", rekao je Ban, navodeći da se pregovori vode pod okriljem svetske organizacije, tačnije njegovog specijalnog izaslanika Abdula Elaha al Katiba.

Ukoliko stvari budu tekle prema planu, pregovori dva strane mogli bi se voditi na Đerbi, ostrvu sa deset hiljada palmi, koje je vlada Tunisa predložila kao mesto na kojem bi se mogli održati razgovori o prekidu građanskog rata.

Stambene zgrade pogođene

Najmanje sedam ljudi, među kojima i dvoje dece, poginulo je protekle noći u Tripoliju, kada su NATO avioni pogodili zgradu u kojoj su oni živeli, saopštile su libijske vlasti.

Prema tom saopštenju, NATO je noćas pogodio dvospratnu zgradu u istočnom delu Tripolija u kojoj je živelo pet porodica.

Predstavnici vlasti su stranim novinarima pokazali dva tela izvučena iz ruševina bombardovane zgrade. Nakon toga novinari su u bolnici u Tripoliju takođe videli mrtva tela članova jedne porodice, među kojima je bilo dvoje dece i jedne žena.

Portparol libijskih vlasti Musa Ibrahim je izjavio da time što ima za cilj civile, NATO čini "divljaštvo".

"Ovo je bila još jedna noć krvoprolića i užasa koje čini NATO", rekao je Ibrahim, i naglasio da se blizu bombardovane zgrade ne nalaze vojni objekti i vozila.

Prema njegovim rečima, "američki, francuski, britanski i italijanski lideri koji vode vojne operacije u Libiji su "moralno i zakonski odgovorni za ta ubistva".

NATO priznao grešku

Dva dana pošto je bombardovao kolonu pobunjeničkih vozila na istoku Libije, NATO je priznao grešku, izražavajući žaljenje zbog "mogućih povreda ili gubitka života u ovom nesrećnom incidentu".

NATO je, takođe, naveo da su avioni napali mete u predelu u kojem su nedugo pre toga viđene Gadafijeve snage, pa su napale kolonu naoružanih vozila koja su smatrali potencijalnom pretnjom po stanovništvo.

Pobunjenici su, neposredno posle incidenta, saopštili da je u napadu povređeno 16 njihovih boraca, ali je lekar iz bolnice u Adždabiji, kasnije, rekao da su u mrtvačnicu nekoliko sati kasnije dopremljena tela četvorice ustanika.

Taj lekar nije mogao da potvrdi da su ti ljudi poginuli i napadu NATO aviona.

Teške optužbe protiv Gadafija

Pobunjenici tvrde da poseduju hiljade dokumenata koji dokazuju tvrdnje da su generali libijske vojske izdavali naređenja da se Misurata bombarduje do iznemoglosti, a njeno stanovništvo izgladni i tako natera na predaju.

U dokumentima, koji će uskoro biti predstavljeni istražiteljima Međunarodnog krivičnog suda, nalaze se i naredbe o zaustavljanju svih vozila sa hranom koja su se uputila ka Misurati, kao i instrukcije da se hvataju ranjenici protivničke strane.

Navodno, u masi dokumenata u koja je uvid imao britanski Observer, nalazi se i Gadafijeva poruka borcima na frontu kojoj se navodi da se more u luci Misurata "ima obojiti u crveno". Svi ovi dokumenti imaju pečate libijskih snaga.

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво