Obama odlikovao "foke"

"Odsekli smo glavu" Al Kaidi i na kraju ćemo ih poraziti, rekao američki predsednik Barak Obama, koji je odlikovao pripadnike specijalne jedinice koji su ubili Osamu Bin Ladena.

Američki predsednik Barak Obama odlikovao je pripadnike američke specijalne jedinice koji su ubili Osamu Bin Ladena i obećao da će SAD na kraju poraziti Al Kaidu sada kada su joj "odsekle glavu".

"Ovo je za mene prilika da kažem u ime svih Amerikanaca i ljudi širom sveta - posao je dobro obavljen", rekao je Obama, komentarišući akciju "mornaričkih foka", čiji su pripadnici u noći između nedelje i ponedeljka upale u kuću u Pakistanu u kojoj se skrivao 10 godina traženi vođa terorističke mreže i ubile ga.

"Ovi Amerikanci zaslužuju pohvalu za jednu od najboljih obaveštajnih i vojnih operacija u istoriji naše zemlje", rekao je Obama u vojnoj bazi Fort Kembel, u državi Kentaki, koju je posetio zajedno sa potpredsednikom Džozefom Bajdenom, javio je AFP.

"Odsekli smo im glavu i na kraju ćemo ih poraziti", poručio je Obama.

Jedan neimenovani zvaničnik rekao je da su pripadnici jedinice koja je izvela misiju u Pakistanu odlikovani najvišim priznanjem za izuzetne zasluge.

Zvaničnici nisu izneli detalje o jedinici, ali su naveli da se Obama sastao sa pripadnicima 160. vazduhoplovnog puka za specijalne operacije i Pete specijalne jedinice u Kentakiju.

Smatra se da komandosi zaslužni za ubistvo Bin Ladena pripadaju čuvenom odredu poznatom kao "Tim šest", elitnoj jedinici iz redova američkih "foka".

Pretnja avganistanskih talibana

U međuvremenu, avganistanski talibani poručili su da će ubistvo Osame bin Ladena samo osnažiti njihovu borbu protiv "okupatora" Avganistana.

"Primili smo vest o mučeništvu šeika Abu Abdulaha Osame bin Mohameda bin Ladena, neka ga Alah blagoslovi, u iznenadnom napadu agresorskih američkih snaga", navodi se u saopštenju poslatom putem elektronske pošte, javio je Rojters.

"Islamski emirat Avganistan smatra da će mučeništvo šeika Osame dati novu snagu džihadu protiv okupatora", upozorili su talibani.

Avganistanski talibani pružali su utočište Bin Ladenu na jugu zemlje do zbacivanja njihovog režima nakon napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, čiji je donedavni vođa Al Kaide bio idejni tvorac.

Bin Laden i talibansko vođstvo, predvođeno Mulom Mohamadom Omarom, pobeglo je nakon toga u susedni Pakistan.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво