Teroristički napad u Minsku

Najmanje 11 osoba poginulo, oko 100 povređeno u snažnoj eksploziji koja se dogodila u metrou u Minsku. Belorusko tužilaštvo saopštilo da je u pitanju teroristički napad. Eksplozija odjeknula na svega 100 metara od rezidencije predsednika Aleksandra Lukašenka.

U eksploziji koja se dogodila na stanici metroa "Oktobarska" u Minsku, poginulo je najmanje 11 osoba, a oko 100 je povređeno, prenosi beloruska agencija Belta. Belorusko tužilaštvo je saopštilo da je u pitanju teroristički napad, za koji za sada niko nije preuzeo odgovornost.

Ekplozija je odjeknula nešto pre 18 časova po lokalnom vremenu, u centru Minska, na sto metara od rezidencije predsednika Aleksandra Lukašenka.

Prema rečima očevidaca, ljudi su u panici bežali iz stanice koja je bila u dimu. Ranjeni su, uglavnom, razvezeni po obližnjim bolnicama, a težina povreda nastradalih ukazuje na to da je ekplozija bila snažna.

Predsednik Lukašenko je zajedno sa sinom posetio mesto nesreće. Predsednik je, zatim, na hitnom sastanku sazvanom povodom tragedije, rekao da je napad mogao biti organizovan iz inostranstva, ali da je potrebno istražiti i u Belorusiji. 

Lukašenko je, takođe, poručio tužilaštvu da ispita kome je bilo u interesu da naruši mir i stabilnost u zemlji.

Ovakav događaj je prava retkost za Belorusiju. Poslednji put ekplozija se u toj zemlji dogodila pre nekoliko godina, na proslavi Dana Republike. Tom prilikom povređeno je više osoba, ali niko nije poginuo.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev ponudio je Belorusiji pomoć u istrazi. Napadi na metro u Moskvi dogodili su se nekoliko puta, 2004. i 2010. godine. Odgovornost za napade preuzeli su čečenski teroristi.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво