Za Su Ći još 18 meseci kućnog pritvora

Vođu opozicije Mjanmara i dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći, sud u Jangogu osudio je na još 18 meseci kućnog pritvora, u kojem se, sa prekidima, nalazi već 14 godina.

Sud u Jangonu osudio je vođu opozicije Mjanmara i dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći na dodatnih 18 meseci kućnog pritvora, u kome se, sa prekidima, nalazi 14 godina, jer je dopustila jednom Amerikancu da je poseti u njenoj kući.

Su Ći proglašena krivom za kršenje zakona o unutrašnjoj bezbednosti i sud je osudio na tri godine zatvora, ali je nalogom vojne hunte kazna odmah smanjena na 18 meseci kućnog pritvora, prenele su agencije.

Amerikanac Džon Jeto (54), ratni veteran iz Vijetnama, koji je u maju preplivao jezero da bi došao do doma u kojem je Su Ći bila u kućnom pritvoru, takođe je optužen da je kršio propise o bezbednosti i imigraciji.

Zbog njegovog dolaska, iako ga nije pozvala, Su Ći je ponovo izvedena pred sud zbog, kako je obrazloženo, kršenja pravila o kućnom pritvoru.

Međunarodna zajednica je u više navrata zatražila od vojne hunte da odbaci političke optužbe protiv Su Ći i oslobodi je, na šta je režim odgovorio da je reč o unutrašnjoj stvari Mjanmara.

Evropska unija osudila je presudu Su Ći i zatražila da ona "odmah bezuslovno bude oslobođena" dok je Malezijski ministar inostranih poslova Anifah Aman sazvao vanredni sastanak ASEAN-a i rekao da presuda izaziva "veliku zabrinutost".

"Pravi cilj osude Su Ći je da prekinu njene veze sa narodom za koji ona predstavlja zračak nade i otpora," rekao je britanski premijer Gordon Braun u saopštenju izdatom iz njegovog kabineta.

Britanski premijer Gordon Braun rekao je da je "rastužen i besan" posle osude Aung San Su Ći na 18 meseci kućnog pritvora i pozvao Ujedinjene nacije da uvedu embargo na prodaju oružja toj zemlji u kojoj je na vlasti vojna hunta.

Kritičari vojnog režima smatraju da je proces protiv Su Ći u stvari pokušaj da se ona, kao vođa opozicije, zadrži u pritvoru pre i tokom trajanja izbora sledeće godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво