Kina povećava vojni budžet

Odbrambeni troškovi Kine za 2011. biće veći za 12,7 odsto, tako da se vojni budžet dovodi u sklad sa dinamičnim privrednim rastom. Peking navodi da su vojni troškovi odbrambenog karaktera. Amerika skeptična, strahujući od vojne dominacije Kine na Pacifiku.

Kina će povećati ovogodišnje troškove za odbranu za 12,7 odsto, tako da će vojni budžet za 2011. iznositi 91,5 milijardi dolara.

Zvaničnici te zemlje poručuju da rast vojnog budžeta ne znači pretnju drugim zemljama.

Najveći deo tih sredstava ići će na, kako navode, odgovarajuće troškove za vojnu opremu i plate Narodne oslobodilačke armije koja ima oko dva i po milona ljudi.

Zvanični mediji javljaju da će pripadnici kineskih oružanih snaga, najveće vojske na svetu, dobiti povećanje plata od 40 odsto tokom ove godine, što je treća povišica u poslednjih šest godina.

Zahvaljujući brzom razvoju privrede, kineska vojska postaje savremena vojna sila.

U Parlamentu Kine kažu da su vojni troškovi transparentni i po prirodi služe u odbrambene svrhe.

Zapad ukazuje na problem različite definicije ofanzivnih i defanzivnih vojnih sredstava.

"Na primer, nova nuklearna podmornica je za Kinu odbrambeno oružje za odbranu pomorskih teritorijalnih interesa. Međutim, Americi ona predstavlja veliku pretnju, kao sredstvo za guranje ofanzivne politike", kaže analitičar iz Brisela Džonatan Holslag.

Zvaničnici tvrde da troškovi za odbranu iznose manje od dva odsto bruto nacionalnog dohotka, što je niže nego u drugim zemljama.

Kineski vojni budžet je relativno mali, ali se na zapadu veruje da su pravi troškovi, uključujući finansiranje novog naoružanja i istraživanja, dvostruko veći od zvanične brojke.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво