Teroristički napad u Moskvi

U terorističkom napadu na moskovskom aerodromu "Domodedovo" poginule su 34 osobe, a 168 je povređeno. Među povređenim je i jedan Srbin.

U eksploziji na moskovskom aerodromu "Domodedovo" poginule su 34 osobe, a 168 je povređeno, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije. 

Uzroci eksplozije za sada nisu zvanično saopšteni, ali se najverovatnije radi o samoubilačkom bombaškom napadu.

Na aerodromu je pronađena glava osobe koja je osumnjičena da je izvela današnji napad u kojem je poginulo 35 osoba, javlja Interfaks. Kako javlja izveštač RTS-a iz Moskve, takav podatak bi mogao da ukaže na to da je bombaš imao eksploziv na sebi, a ne da se bomba nalazila u nekom od kofera, što je bila jedna od informacija. 

Ruski istražni organi upozoravaju da je potrebno biti oprezan sa konstatacijama i krišćenjem termina "samoubica", jer je moguće da je "čovek bio iskorišćen bez njegovog znanja", prenosi agencija Interfaks.

Policija traga za još trojicom muškaraca koji se dovode u vezu sa ovim napadom. 

RIA Novosti piše da su ruske tajne službe imale informacije o tome da je planiran napad na jedan od moskovskih aerodroma.

Portparol ruske Istražne komisije Vladimir Markin saopštio je da je napad najverovatnije izveo bombaš samoubica i da istražitelji sada pokušavaju da identifikuju napadača, kao i da je pokrenut krivični postupak po otpužbama za terorizam, ubistvo i nelegano posedovanje oružja, javio je Itar-Tas.

Eksplozija se dogodila u 16.32 po moskovskom vremenu, a izveštač ruske novinske agencije RIA i svedoci kažu da je zgrada aerodroma bila obavijena gustim dimom.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev odložio je put u Davos na tradicionalni ekonomski forum i naredio je da se na svim aerodromima i železničkim stanicama uvedu specijalne mere bezbednosti, zbog tragičnog događaja na aerodromu u Moskvi.

Međunarodni letovi su preusmereni na druge aerodrome u blizini Moskve, a na mestu eksplozije se nalazi više od 30 ekipa Hitne pomoći.

Zbog sumnje da se radi o terorističkom aktu, policija je u Moskvi podigla nivo bezbednosti, jer se strahuje da bi se eksplozije mogle desiti i u samom gradu.

Aerodrom "Domodedovo" godišnje usluži oko 22,5 miliona putnika, a oko 60 odsto letova su letovi evropskih aviokompanija.

Najoštrije osude iz sveta 

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je da je "šokiran" samoubilačkim napadom na moskovski aerodrom Domodedovo i naglasio da je Alijansa zajedno sa Rusijom u borbi protiv terorizma.

"Radi se o zajedničkoj pretnji i treba ujedinjeno da se suprotstavimo. NATO izražava svoju solidarnost sa ruskim narodom i ruskom vladom", rekao je Rasmusen.

Američki predsednik Barak Obama najoštrije je osudio napad na moskovski aerodrom "Domodedovo" istakavši da je to čin protiv ruskog naroda.

Napad je osudio i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, koji je ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu uputio poruku solidarnosti čitave Evropske unije.

Članovi Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koja trenutno zaseda u Strazburu, minutom ćutanja odali su poštu žrtvama napada u Moskvi.

Učestali terorističkih napadi u Rusiji

Najtragičniji događaj ove vrste bio je u Beslanu, gradu 50 kilometara severno od Vladikavkaza, početkom septembra 2004. godine, kada su prilikom terorističke opsade škole poginule 344 osobe, od kojih 186 dece.

U upadu terorista u pozorište "Duborvka" u Moskvi, oktobra 2002. godine, ubijeno je više od 130 ljudi.

U septembru 1999. godine, kada je u eksploziji bombe uništena osmospratnica, poginulo je 118 ljudi, a samo četiri dana ranije, takođe, u eksplolziji u stambenoj zgradi, poginule su 94 osobe, a više od 200 je povređeno. Iste godine u Alaniji, glavnom gradu Republike Osetije, u terorističkim napadima poginule su 62 osobe.

U avgustu 2004. godine, teroristkinja-samoubica na metro stanici "Rišskaja" u Moskvi aktivirala je bombu od koje je poginulo 10 ljudi, a oko 50 ranjeno.

Iste godine, početkom februara, u trenutku kada se jedan od vagona kretao između dve stanice metroa, terorista samoubica je aktivirao eksploziv, od koga je poginulo 40 ljudi, a 134 je ranjeno.

U terorističkim napadima, izvedenim u martu prošle godine u Moskvi na metro stanicama "Lubjanka" i "Park kulture" poginule su 34 osobe, a 37 je ranjeno, a napad je delo dve žene teroristkinje samoubice.

Број коментара 100

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво