Antimaterija "u klopci"

Fizičari u Evropskom centru za atomsku fiziku (CERN)prvi put su uspeli da izdvoje antimateriju. To otkriće moglo bi da im omogući da bolje razumeju poreklo univerzuma.

Međunarodni tim fizičara Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) uspeo je prvi put da izoluje 38 atoma antimaterije, što će pomoći u boljem razumevanju Velikog praska i stvaranja Univerzuma.

Naučnici su u laboratorijskim uslovima u Ženevi uspeli da dovoljno dugo, petinu sekunde, zadrže izdvojene atome antimaterije vodonika u magnetnom polju, čime su dokazali da je tako nešto moguće u laboratorijskim uslovima.

"Ovo je za nas veliki napredak, jer to znači da možemo napraviti sledeći korak koji podrazumeva poređenje materije i antimaterije", izjavio je za AP portparol naučnog tima CERN-a, američki naučnik Džefri Hengst.

Fizičari već decenima pokušavaju da odgonetnu zašto je antimaterija nestala iz kosmosa. Pozitivističke teorije tvrde da je u trenutku Velikog praska, pre oko 13,7 milijardi godina, postojala jednaka količina materije i antimaterije u univerzumu.

Posle toga, prema tim teorijama, materija je uspela da dobije masu i zauzme prostor iz kojeg je zatim sve nastalo, dok je antimaterija praktično nestala.

Naučnici su odavno bili u stanju da uoče pojedinačne delove antimaterije, kao što su antiprotoni, antineutroni i pozitroni. Oni su 2002. godine uspeli da, sjedinjavanjem tih čestica, naprave antiatom, ali sve do sada nije bilo moguće izolovati ga dovoljno dugo da bi bilo moguće proučavanje.

Iako je antimaterija izdvojena samo na petinu sekunde, fizičari kažu da je to sasvim dovoljno vremena za njeno proučavanje.

Eksperiment je pokazao da bi antimaterija mogla da se izdvoji i na duže vreme.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво