Izrael ublažio blokadu Gaze

Kopnena blokada Pojasa Gaze biće ublažena, kako bi se omogućilo da više civilnih dobara uđe na tu palestinsku teritoriju, pod vlašću Hamasa, saopštio Izrael. Nezadovoljan delimičnim ublažavanjem blokade Hamas traži "stvarno dizanje opsade".

Izrael je objavio da će ublažiti kopnenu blokadu Pojasa Gaze, kako bi omogućio da više civilnih dobara uđe na tu palestinsku teritoriju, pod vlašću Hamasa. Odluka je doneta posle dvodnevnog sastanka izraelskog bezbednosnog kabineta.

"Dogovoreno je da se liberalizuje sistem na osnovu koga civilna dobra ulaze u Gazu i da se proširi dotok materijala za civilne projekte na osnovu međunarodnog nadgledanja", navedeno je u zvaničnom saopštenju, ali nije pomenuto na koje proizvode će se to odnositi.

U Gazu će se, kako se veruje, isporučivati mnogi proizvodi koji su ranije bili zabranjeni, uključujući građevinski materijal.

Odluka je rezultat je pojačanog međunarodnog pritiska na jevrejsku državu nakon smrtonosnog upada izraelskih mornaričkih komandosa na konvoj brodova sa 10.000 tona humanitarne pomoći Gazi, koji je pokušao da probije blokadu.

Upad, u kome je ubijeno devetoro turskih držvljana, propalestinskih aktivista, naišao je na osude širom sveta.

Postojeće bezbednosne procedure ostaju

Plan o ublažavanju blokade donet je u dogovoru izaslanika bliskoistočne četvorke mirovnih posrednika (SAD, UN, EU i Rusije) Tonija Blera i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Izrael i Egipat su pojačali blokadu Gaze sredinom 2007, nakon što je Hamas silom preuzeo vlast od umerenijeg rivalskog Fataha. Cilj je bio da se spreči naoružavanje Hamasa, a da se omogući isporuka humanitarne pomoći.

Današnje saopštenje nagoveštava da će Izrael dozvoliti da međunarodne organizacije, kao što su UN, uvoze u Gazu ranije zabranjen građevinski materijal koji je od ključnog značaja za obnovu pojasa nakon tronedeljne izraelske ofanzive, započete krajem 2008. godine.

Bezbednosni kabinet je naveo da će se nastaviti "postojeće bezbednosne procedure da se spreči tok oružja i ratnog materijala". U saopštenju se ne pominje dizanje pomorske blokade Gaze.

Hamas nezadovoljan

Delimično ublažavanje blokade Pojasa Gaze nije zadovoljilo Hamas.

"Mi želimo stvarno dizanje opsade", rekao je portparol Hamasa Salah Bardavil, odbacivši potez Izraela i ocenjujući ga kao kozmetički.

Izrael je objavio malo detalja o odluci 15 ministara da izmene trogodišnju pojačanu blokadu Gaze. Jedini materijal na koji se aludira u saopštenju je preko potreban građevinski materijal za civilne projekte, ali samo pod međunarodnim nadgledanjem.

Do sada je hiljade proizvoda, uključujući i banalne, kao što je toaletni papir i đumbir, bilo na listi zabranjenih jer predsatvljaju "bezbednosni rizik". Bila je zabranjena i isporuka metalnih cevi, jer Izrael smatra da se mogu koristiti za izradu raketa, a cement za podizanje bunkera i tunele za krijumčarenje oružja ispod granice sa Egiptom.

Na Zapadnoj obali prozapadna palestinska vlada palestinskog predsednika Mahmuda Abasa takođe je odbila izraelsku odluku.

"Blokada je kolektivno kažnjavanje i mora biti dignuta," izjavio je palestinski pregovorač Saeb Erekat.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво