Izraelci zauzeli irski brod

Irski brod "Rejčel Kori" pristao u izraelsku luku Ašdod, nakon što su se izraelski vojnici ukrcali na njega bez sukoba s putnicima i usmerili ga na teritoriju Izraela. Ankara traži izvinjenje zbog nedavnog izraelskog napada na turski brod. Vašington i UN kritikuju blokadu Pojasa Gaze.

Irski brod "Rejčel Kori", koji je plovio ka pojasu Gaze sa stotinama tona pomoći Palestincima, pristao je u izraelsku luku Ašdod, nakon što su se izraelski vojnici ukrcali na njega bez sukoba s putnicima i usmerili ga na teritoriju Izraela.

Portparol izraelske armije Avital Libovic potvrdila je da su vojnici, pripadnici specijalnih snaga, čamcima doplovili do broda, a nisu se spustili helikopterima kao što se to desilo u ponedeljak u zoru, kada je prema Gazi plovio konvoj od šest brodova sa oko 700 propalestinskih aktivista.

Libovic je dodala da je do ukrcavanja došlo nakon što su se s tim saglasili aktivisti Pokreta slobodna Gaza na brodu.

Izrael je očito nastojao da izbegne krvoproliće koje se desilo pre nekoliko dana i nove međunarodne osude. Pritom je ostao na svom stanovištu da brod ne sme da pristane u Gazi i da se pritisak na Hamas, koji kontroliše to područje, mora održati.

Brod "Rejčel Kori", sa 1.000 tona pomoći Palestincima, ignorisao je prethodno četiri poziva Izraela da promeni kurs, istovari svoj tovar u izraelskoj luci i odlučio da nastavi put prema palestinskoj teritoriji.

Od ranog jutra pratila su ga tri izraelska borbena broda, kada je prišao na nekoliko desetina kilometara od Gaze koja je pod blokadom.

IDF je precizirala da su uprkos radio poruci poslatoj brodu, organizatori pomoći izabrali da ignorišu poziv da se usidre u (izraelskoj) luci, gde bi tovar mogao biti istovaren i prebačen u Gazu nakon inspekcije.

U poruci je upozoreno da brod ulazi u vojno područje, uz apel da skrene ka izraelskoj luci. Brod je ipak nastavio svoj put ka Gazi.

Presretanje irskog broda Hamas smatra piratskim činom i terorizmom. "Izraelski zločini neće sprečiti međunarodni pokret solidarnosti da i ubuduće u Gazu šalje brodove. Jedini način da to prestane jeste da Izrael ukine blokadu tog područja", rekao je portparol Hamasa Sami Abu Zuhri.

Izrael i dalje kontroliše vazdušni prostor i teritorijalne vode Sredozemnog mora pojasa Gaze iako se odatle izraelska vojska povukala još 2005. godine.

Blokada neodrživa i nelegalna

Vašington je saopštio da izraelska blokada Pojasa Gaze ne može da opstane u obliku u kom trenutno postoji i da treba da se iznađu nove procedure za dostavljanje pomoći tom području.

"Ubrzano radimo sa Izraelom, Palestinskom upravom i drugim međunarodnim partnerima na razvijanju novih procedura za isporuku robe i pomoći Gazi", saopštio je portparol Nacionalnog saveta SAD za bezbednost Majk Hamer.

"Sadašnji aranžmani su neodrživi i moraju se promeniti. Za sada, pozivamo sve strane da nam se pridruže u podsticanju odgovornih odluka kako bi se izbegli svi nepotrebni sukobi", dodao je Hamer.

Pored toga, portparol Stejt departmenta Filip Krouli je izjavio da "svi žele da se izbegne ponavljanje tragičnog incidenta" koji se dogodio u ponedeljak, kada je u napadu izraelskih komandosa na konvoj brodova.

I visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj rekla je da je izraelska blokada Pojasa Gaze nelegalna i da je treba ukinuti, ponovivši pozive za istragu izraelskog upada na brodove.

"Međunarodno humanitarno pravo zabranjuje izgladnjavanje civila kao metod rata i takođe zabranjuje nametanje kolektivne kazne civilima," rekla je Pilaj, naglasivši da stalno izveštava zemlje članice UN da je blokada Gaze nelegalna i da mora biti ukinuta.

Pilaj je objasnila da čak i kada bi se dokazalo da je blokada legalna po međunarodnom pravu, izraelska vojna operacija protiv konvoja brodova mora biti analizirana iz perspektive obaveze Izraela da omogući humanitarnu pomoć Gazi.

Ankara traži izvinjenje 

Istovremeno, ambasador Turske u Sjedinjenim Državama, Namik Tan, upozorio je u Vašingtonu da bi Ankara mogla da prekine odnose sa Tel Avivom ako se izraelske vlasti ne izvine za nedavni napad na turski brod, u kome su život izgubila devetorica Turaka i Amerikanac turskog porekla.

Vlasti u Tel Avivu suočene su sa brojnim osudama u svetu posle pogibije devet humanitaraca u sukobu sa izraelskim komandosima, koji su u noći između nedelje i ponedeljka, silom presreli njihov konvoj u međunarodnim vodama.

Obdukcioni nalazi pokazuju da su sve žrtve stradale od vatrenog oružja i da je u njih pucano čak 30 puta.

Turska od Izraela zahteva i sprovođenje istrage, kao i ukidanje trogodišnje blokade u Pojasu Gaze. Portparol izraelske vojske nije komentarisao događaj, niti se izjasnio o daljim planovima vlasti u Tel Avivu.

Tel Aviv je dozvolio da brodovi prođu pet puta, ali od tronedeljne izraelske ofanzive na ciljeve Hamasa, započete krajem 2008. godine, to više ne dozvoljava.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво