Izrael postaje teret za Ameriku

Šef Mosada Meir Dagan upozorio da promene na svetskoj političkoj sceni donose nove nevolje Izraelu, koji se od ključnog američkog igrača u regionu, polako, pretvara u balast. Istovremeno, slabljenje Amerike i odnos prema Obaminoj administraciji prouzrokovalo eroziju vojnih i diplomatskih opcija Izraela.

Gotovo jedinstvena osuda upada izraelskih komandosa na konvoj kojim su islamski humanitarci pokušali da dopreme pomoć Palestincima u Pojasu Gaze izazvali je ozbiljnu zabrinutost u izraelskim političkim krugovima, pre svega jer je izostanak američke podrške protumačen kao korak unazad u odnosima sa administracijom Baraka Obame.

"Izrael se, polako, od ključnog partnera, za SAD pretvara u teret", rekao je prvi čovek Mosada Meir Dagan pred Komitetom za spoljnu politiku i odbranu izraelskog parlamenta, Kneseta, nudeći poslanicima procenu situacije 24 časa posle akcije komandosa.

Kako prenose izraelski mediji, Dagan je upozorio da je konstantno srozavanje američke moći tokom poslednjih 10 godina i u svetu opšteprihvaćena ocena Obamine administracije kao slabe u slučaju da se problemi moraju rešiti oružjem, ozbiljno smanjilo manevarski prostor za izraelsku vojsku i diplomatiju i "igru učinilo jednakom za sve".

Dagan je, takođe, ocenio da je prvu godinu administracije Baraka Obame označio "gubitak vrednosti" zajedničkih strateških ciljeva SAD i Izraela, a čitavo izlaganje šefa najmisteriuznije tajne službe na planeti u izraelskim je medijima ocenjeno kao "pokatatelj nervoze" lidera u Tel Avivu.

"Sposobnost Amerike da izvede mere koji bi, u bilo kojem delu sveta, promenile situaciju na terenu je u silaznoj putanji i ova slabost se direktno i negativno odnosi na stratešku moć Izraela", rekao je Dagan, a prenose mediji u Izraelu.

"Sačekajmo da vidimo kakve će poteze Amerika vući u budućnosti, posebno posle novembarskih izbora za Kongres", rekao je šef Mosada, dodajući da bi "nametanje rešenja" dovelo odnose između SAD i Izraela i "ekstremnu situaciju".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво