Srušio se avion sa 153 putnika

Avion jemenske kompanije "Jemenija er", sa 153 putnika i članova posade, srušio se noćas u Indijski okean, nedaleko od obale Komorskih ostrva. Preživela devojčica. Tela nekoliko nastradalih putnika već prebačena na obalu i identifikovana. Francuska vojska šalje transportni avion sa roniocima i medicinskim ekipama, koji bi u toku dana trebalo da stigne na Komore.

Ukupno 153 putnika i članova posade nalazili su se u avionu jemenske aviokompanije "Jemenija er", koji se noćas tokom nevremena srušio u Indijski okean, kod Komorskih ostrva.

Prema najnovijim izveštajima četrnaestogodišnja devojčica preživela je pad jemenskog aviona.

Ministar za komunikacije Komorskih ostrva Abdorahim Said Bakar rekao je da veruje da je devojčica jedina preživela, preneo je Rojters.

Funkcioner iz kriznog centra na Komorima Ibrahim Abdourazak izjavio je da je devojčica iz jednog sela sa tog arhipelaga u Indijskom okeanu.

Spasioci su iz mora, nedaleko od aerodroma u Moroniju na Komorskim ostrvima izvukli za sada i tela tri poginula putnika, dok brodovi sa Komora i Madagaskara tragaju za preostalim žrtvama.

Francuska vojska je saopštila da šalje transportni avion sa roniocima i medicinskim ekipama, koji bi u toku dana trebalo da stigne na Komore. Patrolni brodovi francuske mornarice koji se nalaze u ovoj zoni takođe su upućeni na mesto nesreće.

Ibrahim Kasim, predstavnik regionalne agencije za bezbednost aviosaobraćaja, ASECNA, rekao je da je avion pao na 5 do 10 kilometara od obale i da su u tu oblast upućeni brzi vojni i civilni čamci, dodajući da vreme nije najpovoljnije za potragu, jer je more veoma uzburkano.

Primećena su tela koja plutaju po okeanu, a jemenski, francuski, kao i zvaničnici Komorskih ostrva sarađuju u istrazi oko uzroka nesreće.

"Primećena je naftna mrlja u okeanu nedaleko od aerodroma u Moroni dugu 20-tak kilometara. U trenutku kada je avion pokušao da se prizemlji, brzina vetra iznosila je 61 kilometar na čas", rekao je zamenik šefa jemenske civilne avijacije, Muhamed Abdul Kader.

U avionu bilo najviše Francuza

Većinu putnika činili su stanovnici Komorskih ostrva koji su se vraćali iz Francuske, među kojima su bile i tri bebe, a francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner saopštio je da je u avionu bilo 66 Francuza.

Putnici su se prvobitno ukrcali u avion "erbas A330" jemenske kompanije na pariskom aerodromu Šarl de Gol, da bi se zaustavili u Marseju, a potom u Jemenu, gde su promenili avion i prešli u A310. Ovaj avion je poleteo za Džibuti, a potom za Komore.

Na pariskom aerodromu Šarl de Gol od jutros je otvoren krizni štab, kao i na aerodromu u Marseju.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je izjavio da je "duboko potresen" nesrećom i da je "hitno tražio da vojska sve preduzme kako bi pritekla u pomoć putnicima i članovima posade aviona jermenske kompanije".

Avion je trebalo da sleti u 23 časa po lokalnom vremenu, ali je kontrola na Velikim Komorima izgubila kontakt sa posadom pet minuta ranije, kada se avion srušio prilikom sletanja.

Komorski arhipelag, koji čine tri vulkanska ostrvca, nalazi se u Mozambičkom kanalu, udaljen 300 kilometara severozapadno od Madagaskara i isto toliko istočno od obale Afrike.

Ovo je drugi pad "erbasovog" aviona za manje od mesec dana. Avion "erbas A330" kompanije "Er frans" na liniji Rio de Žaneiro-Pariz srušio se iznad Atlantika 1. juna sa 228 putnika i članova posade.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво