Papa se sastao sa žrtvama seksualnog nasilja

Papa Benedikt XVI sastao se sa četiri žrtve koje su seksualno zlostavljali australijski sveštenici.

Seksualni skandal u redovima katoličke crkve, obeležio je papinu posetu Australiji.

Žrtve skandala, mladi koje su seksualno zlostavljali katolički sveštenici, zatražili su prethodno od poglavara Rimokatoličke crkve da im se izvini.

"On (papa) je saslušao njihove priče i ponudio im je utehu", piše u saopštenju Vatikana, dodajući da se Papa sastao sa dve žene i dva muškarca na privatnoj misi u kapeli Bogorodičine katedrale u Sidneju, nekoliko časova pre nego što će napustiti Australiju.

U saopštenju se dodaje da je ovim gestom Papa, "još jednom želeo da pokaže svoju zabrinutost za sve one koji su pretrpeli ovakav vid nasilja".

Papa Benedikt XVI javno se izvinio žrtvama u subotu, uoči masovne mise koju je održao u okviru Svetskog dana mladih u Sidneju, na kojoj se okupilo više od 400.000 mladih ljudi iz svih delova sveta.

Papa je tada rekao da je "duboko potresen zbog patnji kroz koje su prošle žrtve" dodajući da "deli sa njima tu patnju".

"Ta zlodela, kojima je ozbiljno povređeno poverenje, moraju biti nedvosmisleno osuđena", dodao je papa.

Prema podacima lokalnog udruženja za pomoć žrtvama, australijski sud osudio je do sada 107 katoličkih sveštenika zbog silovanja ili seksualnog nasilja, a neki sudski procesi tek treba da se okončaju.

Udruženja žratava, međutim upozoravaju da bi moglo biti na hiljade slučajeva za koje se još ne zna.

Papa se tokom svog boravka u Sidneju osvrnuo i na problem seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi SAD, naglasivši da je tokom svoje posete Vašingtonu u aprilu ove godine, oštro osudio slučajeve seksualnog nasilja, dodavši da je pedofilija "nespojiva sa pravim
sveštenikom koji je u službi Boga".

Povezane vesti:

Mladi vernici obeležavaju Svetski dan mladih


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво