Tragedija "Er Fransovog" aviona

Sve manje nade za 228 putnika i članova posade "Er Fransovog" aviona, koji je nestao sa radara iznad Atlantika. Brazilsko vazduhoplovstvo u potrazi za ostacima "erbasa" koji se srušio na oko 300 kilometara od obala Brazila. "Er Frans": Pretpostavlja se da je avion pao pošto je prethodno bio zahvaćen olujom.

Vlasti aerodroma "Šarl de Gol" i kompanija "Er Frans" potvrdile su da je avion te kompanije sa 228 putnika, koji je leteo iz Rio de Žaneira za Pariz, nestao sa radara dok je preletao Atlantski okean.

Predstavnici "Er Fransa" naveli su da je u avionu  bilo 216 putnika i 12 članova posade, a stručnjaci za aviosaobraćaj upozoravaju da je "sada već sasvim jasno da avion više nije u vazduhu", kao i da se postavlja pitanje kakva se katastrofa dogodila tokom leta, pa piloti nisu imali vremena da upute poziv za pomoć.

"Er Frans" je već uputio zvanične izjave saučešća njihovim porodicama.

Prema najnovijim informacijama "Er Fransa" avion je verovatno izgubio vezu sa kontrolom leta nakon što ga je pogodio grom dok je prolazio kroz zonu u kojoj je vladalo snažno nevreme.

Letelica "erbas 330" saobraćala je na letu AF 447 od najpoznatijeg turističkog centra u Brazilu ka glavnom gradu Francuske.

Avion je oko 8 sati po srednjoevropskom vremenu nestao sa radara na oko 300 kilometara severoistočno od brazilskog grada Natal, u blizini arhipelaga Fernando de Norona, potvrdio je portparol brazilskog vazduhoplovstva Henri Vilson.

Za sada je teško lokalizovati mesto na kome je nestao avion, a za njim traga jedan francuski avion koji je poleteo iz Dakara kao i kompletna brazilska avijacija. Francusko ministarstvo odbrane zatražilo je pomoć Pentagona kako bi se ostaci aviona što pre pronašli.

"Avion je trebalo da stigne u Pariz u 11.10 sati", rekla je portparolka aerodroma u Francuskoj.

Na francuskom aerodromu vlada velika zabrinutost i otvoren je krizni centar za porodice putnika koje su počele da pristižu.

Putnici "erbasa"

U avionu kompanije "Er Frans" prema preliminarnim podacima kojima raspolaže ambasada Srbije u Parizu, nema državljana Srbije, saopštio MUP.

U avionu "Er Frans" na letu između Rio de Ženeira i Pariz nalazilo se 228 putnika 33 nacionalnosti, među kojima 61 Francuz, 58 Brazilaca i 26 Nemaca, saopštilo je francusko ministarstvo saobraćaja.

Agencija Hina je prenela da je u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija rečeno da je u avionu "Er Fransa" najverovatnije bio i jedan hrvatski državljanin.

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da prema zvaničnim podacima u avionu nije bilo državljana Slovenije.

Menadžer "Er Fransa" je rekao da je među putnicima bilo državljana, Angole, Argentine, Belgije, Kine, Filipina, Nemačke, Irske, Italije, Maroka, Norveše, SAD, Slovačke, Španije i Velike Britanije.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво