Читај ми!

FBI: Sajber grupa koja je napala Crnu Goru iznudila više od 100 miliona dolara

Hakerska grupa "Cuba ransomware", koju je Vlada Crne Gore optužila za sajber napad, iznudila je širom sveta između decembra 2021. i avgusta 2022. godine više od 60 miliona dolara za otkupninu od žrtava, upozorili su američki FBI i Agencija za sajber bezbednost.

Izveštaj američkog Federalnog istražnog bira i Agencije za sajber bezbednost (CISA) nastavak je upozorenja koje je FBI objavio u decembru 2021. godine, u kojem je navedeno da je banda "Cuba ransomware", koja je aktivna od 2019. godine, do tada zaradila blizu 44 miliona dolara od otkupnine nakon napada na više od 49 subjekata u pet kritičnih infrastrukturnih sektora u SAD.

"Od tada je banda 'Cuba ransomware' zaradila dodatnih 60 miliona dolara, od napada na 100 organizacija širom sveta, što je skoro polovina od 145 miliona dolara koje je tražila kao otkupninu od ovih žrtava", prenosi portal techcrunch.com nalaze iz dokumenta FBI i CISA.

Ističe se da je od objavljivanja prvog upozorenja FBI u decembru 2021. godine broj američkih subjekata kompromitovanih napadima "Cuba ransomware" udvostručio, a otkupnine koje su tražene i plaćane su u porastu.

U avgustu ove godine, banda je bila povezana sa napadom na Crnu Goru, a na udaru su bili vladini sistemi i druga kritična infrastruktura i komunalne usluge, uključujući sisteme za električnu energiju, vodovod i transport.

U trenutku napada, "Cuba ransomware" je tvrdio da je od crnogorskog parlamenta dobila "finansijsku dokumentaciju, prepisku sa zaposlenima u banci, kretanje računa, bilanse stanja, poreska dokumenta i izvorni kod".

FBI i CISA su ukazali da je banda nedavno počinila napade u SAD i Velikoj Britaniji.

CISA u izveštaju napominje da nema indicija da je kriminalna grupa, uprkos imenu po kojem je poznata, povezana sa Republikom Kubom.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво