Читај ми!

Lavrov: UN da ne prihvate uputstva bilo koje zemlje o Ukrajini

Lavrov je u razgovoru s generalnim sekretarom UN Guteresom na marginama samita G20 u Indoneziji ukazao na neophodnost da sekretarijat UN striktno sledi uravnotežen i nepristrasan kurs u skladu sa članom 100. Povelje svetske organizacije, koji predviđa da UN ne prihvataju instrukcije bilo koje zemlje po pitanju akutnih globalnih problema.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je 15. novembra u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guteresom da sekretarijat svetske organizacije ne bi trebalo da prihvata uputstva iz bilo koje zemlje u vezi sa dešavanjima u Ukrajini.

Lavrov je u razgovoru s Guteresom na marginama samita G20 u Indonezijije ukazao na neophodnost da sekretarijat UN striktno sledi uravnotežen i nepristrasan kurs u skladu sa članom 100. Povelje svetske organizacije, koji predviđa da UN ne prihvataju instrukcije bilo koje zemlje po pitanju akutnih globalnih problema, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, preneo je TASS.

Guteres: Sve prepreke za izvoz ruskog žita biće ukinute 

Guteres je pružio uveravanja Rusiji da će sve obaveze u vezi sa ukidanjem ograničenja na izvoz žitarica i proizvoda iz Rusije biti ispunjene, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Guteres je govorio o obećanjima koja su mu na papiru predale SAD i EU i potvrdio da će ukoliko se ona realizuju sve prepreke za izvoz ruskih đubriva i žita biti ukinute, javio je Sputnjik.

Lavrov je istakao da ostaje da se vidi kako će to biti realizovano, napominjući da ga je Guteres uverio da je za njega to prioritetno pitanje.

Rusija je 30. oktobra objavila da obustavlja učešće u izvozu proizvoda preko ukrajinskih luka posle napada Kijeva na brodove Crnomorske flote i civilne brodove u vodama kod Sevastopolja.

Rusija je zatim obnovila učešće u sporazumu o žitu, na osnovu garancija Kijeva da neće koristiti humanitarne koridore za vojne ciljeve.

Sporazum o žitu ističe 

Podsetimo, ranije danas (15. novembra) portparolka Ujedinjenih nacija za crnomorsku inicijativu za žito Ismini Pala izjavila je da strane još razgovaraju o produženju sporazuma kojim bi se dozvolio izvoz žitarica iz Ukrajine.

Inače, Sporazum o izvozu žitarica potpisan je 22. jula u Istanbulu, uz posredovanje UN i Turske, a ističe 19. novembra. Trebalo bi da bude automatski obnovljen za narednih 120 dana ukoliko nijedna strana potpisnica nije protiv toga, a to su Rusija, UN, Ukrajina i Turska.

"Razgovori o nastavku crnomorske inicijative za žito sa svim stranama su u toku na različitim nivoima. Nemamo šta da najavljujemo u ovoj fazi", rekla je Pala u Istanbulu, a preneo Rojters.

UN navode da je 10 miliona tona žitarica i druge hrane izvezeno do sada iz Ukrajine u skladu sa sporazumom, što je pomoglo da se spreči globalna prehrambena kriza.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво