Читај ми!

Erdogan: Slučaj "turskog Kipra" teži od slučaja Kosova

Organizacija turskih država odobrila je status posmatrača za, kako navode, "turski Kipar", što je naišlo na osudu Evropske unije. EU je više puta jasno stavila do znanja da priznaje samo Republiku Kipar kao subjekt međunarodnog prava, poručuje Brisel. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da je "slučaj turskog Kipra teži od slučaja Kosova".

Na samitu lidera prošle nedelje Organizacija turskih država saopštila je da je odobrila status posmatrača za deo Kipara koji Ankara smatra turskim.

EU je zatim odbacila ovu odluku, navodeći da je "za žaljenje i u suprotnosti sa činjenicom da je nekoliko članica organizacije izrazilo snažnu podršku principu teritorijalnog integriteta i Povelje UN".

"EU je više puta jasno stavila do znanja, uključujući i na najvišem političkom nivou, da EU priznaje samo Republiku Kipar kao subjekt međunarodnog prava, u skladu sa odgovarajućim rezolucijama Saveta bezbednosti UN", navodi EU.

Ankara je odbacila ove navode iz Brisela – tursko Ministarstvo spoljnih poslova je podsetilo da su "kiparski Turci neodvojivi deo turskog sveta" i da je "njihovo prirodno pravo da uspostavljaju i razvijaju odnose sa turskim državama u svim oblastima".

U međuvremenu, predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara treba da nastavi sa naporima za priznanje kiparskih Turaka u svetu, a osvrnuo se i na proces priznavanja Kosova.

"Broj zemalja koje priznaju Kosovo je premašio 100 i trenutno ih je oko 120", rekao je Erdogan dodajući da bi ih bilo i više da su SAD radile na priznanju.

Erdogan je rekao i da je slučaj tzv. turskog Kipra "teži od slučaja Kosova", ali da će Ankara uraditi sve što može.

"Verujem da ćemo imati priliku da predstavimo Severni Kipar ostatku sveta", poručio je Erdogan.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво