Читај ми!

Mrtvi kandidati pobeđuju na američkim izborima – ljubav prema pokojniku, kampanja ili neobaveštenost

Na američkim međuizborima zabeleženo je više slučajeva pobede nedavno preminulih kandidata. To se dešavalo i na prethodnim izborima za članove Kongresa 2020. godine, kao i deceniju ranije. Uprkos smrti kandidata izborni štabovi nastavljaju kampanju, a birači verujući u data obećanja glasaju za pokojnike. Neki zbog neznanja, neki iz pijeteta, a neki zbog stranke koju podržavaju.

Demokrata Toni Deluka odneo je na američkim međuizborima ubedljivu pobedu nad protivkandidatkinjom iz redova zelenih Zarom Livingstoun. Osvojio je čak 86 odsto glasova, iako je pre mesec dana u 86. godini preminuo od raka.

U vreme njegove smrti bilo je prekasno da se promeni glasački listić ili da se postavi drugi kandidat na njegovo mesto.

Delukina pobeda je pokrenula specijalne izbore koji će biti održani mesec dana kasnije.

Livingstonova je, nekoliko dana nakon izbora, i dalje podsećala ljude na Tviteru da je ona jedini živi kandidat koji je ostao u trci.

"Iako smo neverovatno tužni zbog gubitka Tonija Deluke, ponosni smo što vidimo kako glasači nastavljaju da pokazuju poverenje u njega i njegovu privrženost demokratskim vrednostima tako što su ga ponovo izabrali posthumno. Uskoro će uslediti specijalni izbori", saopštio je predizborni odbor demokratskog doma Pensilvanije u tvitu.

Slično se dogodilo i sa Barbarom Kuper, predstavnicom države Tenesi koja je ponovo izabrana da predstavlja Predstavnički okrug 86, mesto na kome je bila od 1996. Ona je, međutim, umrla prošlog meseca, u 93. godini, pa će i u slučaju Kuperove biti održani specijalni izbori za to mesto.

Zabeležen je i neobičan slučaj u Čula Visti u Kaliforniji. Glasalo se za Sajmona Silvu i Dena Smita koji su bili u konkurenciji za gradskog tužioca.

Den Smit tvrdi da su lokalne demokrate bile neiskrene tako što su nastavili da šalju predizborne materijale za Silvinu kampanju koji je preminuo u septembru u 56. godini.

U Čula Visti će biti održani specijalni izbori za koje zvaničnici procenjuju da će koštati između milion i dva miliona dolara.

Drugačija pravila u Nevadi

To nije prvi put da su kandidati posthumno pobedili na izborima. Denis Hof je 2018. osvojio mesto u senatu Nevade kao republikanac uprkos tome što je umro mesec ranije.

Međutim, za razliku od Pensilvanije, njegova pobeda nije dovela do posebnih izbora, jer prema zakonu Nevade, zvaničnici okruga mogli su da imenuju republikanca da zauzme Hofovo mesto.

Ranije ove godine, stanovnici Palmhursta u Teksasu glasali su za ponovni izbor gradonačelnika, uprkos njegovoj smrti neposredno pre izbora.

Poslanik države Vajoming Roj Edvards umro je 2020. godine, dan pre izbora i pobedio, a nakon toga su proglašeni specijalni izbori za njegovo mesto.

U obližnjoj Severnoj Dakoti, poslanik David Andal je, takođe, umro pre izbora i na kraju je pobedio u trci.

Ali, postoje primeri i od pre jedne decenije. Naime. zakonodavac Kalifornije Dženi Oropeza umrla je manje od dve nedelje pre izbora na kojima se očekivalo da će lako pobediti na reizboru - što se i dogodilo.

Za posthumni izbor kandidata neki krive nisku svest birača o aktuelnim događajima - ne pitaju se da li je kandidat živ ili ne, dok drugi jednostavno glasaju za ono ime koje im je najpoznatije.

Deluka je 39 godina predstavljao 32. zakonodavni okrug Pensilvanije, a poslednjih 20 godina bio je i predsedavajući komiteta za osiguranje Predstavničkog doma.

Borio se za prava pacijenata sa osiguravajućim kompanijama, otvoreno zagovarao podizanje svesti o raku i povećanju finansiranja lokalnih istraživanja kancera.

Zato se postavlja pitanje kako izborni štabovi uopšte vode kampanju kandidata koji je umro, šta nude biračima, u ime koga i u čija obećanja glasači uopšte veruju.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво