Читај ми!

Guteres svetskim liderima: Kućni budžeti se smanjuju, planeta gori, zagađivači moraju da plate

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozvao je bogate zemlje da oporezuju profite kompanija koje koriste fosilna goriva i da iskoriste taj novac da pomognu zemljama koje su pogođene krizom izazvanom klimatskom promenama, i ljudima koji se bore sa rastućim cenama hrane i energije.

Antonio Guteres je, obraćajući se svetskim liderima na otvaranju Generalne debate u GS UN, pojačao svoje kritike na račun naftnih i gasnih kompanija, čiji profiti su naglo porasli za desetine milijardi dolara.

"Industrija fosilnih goriva uživa u stotinama milijardi dolara subvencija i u neočekivanim profitima, dok se kućni budžeti smanjuju, a naša planeta gori", upozorio je Guteres.

Ta sredstva, smatra generalni sekretar Ujedinjenih nacija, treba preusmeriti na dva načina: u zemlje koje trpe štetu uzrokovanu klimatskim promenama i na ljude koji se bore sa rastućim cenama hrane i energije.

"Zagađivači moraju da plate", poručio je Guteres.

Takođe, istakao je da polovina svih sredstava koja se odvaja za pitanja klimatskih promena, mora da bude pomoć siromašnim zemljama da se prilagode pogoršanju klimatskih uslova.

"Opasnost zbog geopolitičkih podela, ne možemo više tim putem"

Guteres je upozorio da je svet u opasnosti i da je paralizovan, pošto geopolitičke podele podrivaju rad Saveta bezbednosti, međunarodno prvo, poverenje ljudi u demokratske institucije i sve oblike međunarodne saradnje.

"Ne možemo više tim putem. Povelja Ujedinjenih nacija i ideali koje predstavlja su u opasnosti: imamo dužnost da delujemo. Nijedna sila ili grupa ne može sama, nijedan veliki globalni izazov se ne može rešiti bez koalicije onih koji su voljni da to učine. Hajde da radimo kao jedan, kao koalicija sveta, kao Ujedinjene nacije", poručio je Guteres.

Glavna tema ovogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jeste "Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove".

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво