Читај ми!

Izlazne ankete u Švedskoj – najviše glasova za socijaldemokrate

Na parlamentarnim izborima u Švedskoj, prema izlaznim anketama, najviše glasova osvojila je vladajuća Socijaldemokratska partija.

Aktuelna premijerka Magdalena Anderson će, ukoliko se procene ostvare, uz podršku koalicionih partnera, imati dovoljno glasova za formiranje nove vlade.

Na strani opozicije, prema procenama, najveća stranka postale su Švedske demokrate, desničarska stranka, koja je preuzela glasače od Moderata, dosadašnjih lidera opozicije.

Građani Švedske birali su 349 poslanika Riksdaga, švedskog parlamenta i čelnike regiona i opština.

Izbore su obeležile velike gužve na biračkim mestima u Stokholmu, Geteborgu, Upsali, Kalmaru i Sederteljeu i drugim mestima.

Politički lideri su tokom predizborne kampanje najviše govorili o energetskoj krizi, sve većoj inflaciji, ali i povećanoj stopi kriminala.

Pošto se ni nakon objavljivanja konačnih rezultata ne očekuje jasna parlamentarna većina, formiranje nove vlade moglo bi da potraje.

Nakon prethodnih izbora 2018. godine, Švedska je novu vladu dobila tek nakon četiri meseca, kada je postignut takozvani "Januarski dogovor", a na čelu vlade ostao Stefan Leven.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво