Читај ми!

Zašto zemlje Jugoistočne Azije nisu voljne da se pridruže sankcijama Rusiji

Mnogoljudne zemlje Jugoistočne Azije iz ekonomskih i vojnopolitičkih razloga nisu voljne da se pridruže oštrim ekonomskim sankcijama Zapada prema Moskvi.

Na ruski napad na Ukrajinu, SAD i njeni saveznici na Zapadu i Istoku, članice NATO-a i Kvadrilateralnog foruma (sa izuzetkom Turske, odnosno, Indije), reagovali su relativno ujedinjeno oštrim sankcijama, ali su države van tih vojnopolitičkih blokova ostale uzdržane u odnosu na poziv Vašingtona da ekonomski i politički izoluju Rusiju.

Mediji u Istočnoj Aziji javljaju da mnogoljudne države Jugoistočne Azije, Vijetnam, Mjanmar i Tajland radi obuzdavanja inflacije i ubrzavanja oporavka od teškoća prouzrokovanih pandemijom kovida žele da nastave ekonomsku saradnju sa Moskvom uprkos pritiscima sa Zapada.

Vijetnam tradicionalno ima odlične odnose sa Moskvom, ne samo zbog njene političke i materijalne podrške tokom surovog rata protiv SAD u toj zemlji na Indokineskom poluostrvu, već i zbog činjenice da Hanoj, zbog teritorijalnih sporova i mnoštva istorijskih trzavica sa susednom Kinom, treba moćnog i pouzdanog vojnopolitičkog partnera (člana Saveta bezbednosti UN) kakav je Rusija.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov posetio je Hanoj u julu, gde su dve strane dogovorile intenziviranje ekonomskih odnosa. Vijetnamska vlada će uvesti velike količine pšenice iz Rusije.

Vijetnam u Rusiju izvozi mašine, odeću, ribu i voće, a, pored pšenice, uvozi kukuruz, naftu, gas, metale i meso.

Istog meseca general Min Aung Hlaig, vođa vojne vlade Mjanmara, posetio je Moskvu i potpisao sporazum kojim je ta, od strane Zapada i azijskih saveznika SAD politički i ekonomski izolovana zemlja, počela nabavku ruske nafte. On se tada sastao i sa ruskim zvaničnicima iz oblasti nuklearne i namenske industrije.

Mjanmarski lider je i početkom ovog meseca učestvovao na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, obezbedivši nove količine dizel goriva, koje će njegova zemlja platiti u rubljama. Za vlasti u Mjanmaru je važno da uvozom ruske nafte koja se prodaje po manjim cenama od onih koje važe na svetskim berzama umanji inflaciju i tako ublaži nezadovoljstvo stanovništva u uslovima političke nestabilnosti i unutrašnjih sukoba.

Analitičari u Jugoistočnoj Aziji smatraju da je vojna vlada u Mjanmaru zainteresovana za to da korišćenjem vazdušne premoći ukroti oružanu pobunu političke opozicije i ustanke više etničkih manjina, te istvoremeno umanji političku i logističku zavisnost od moćnog suseda Kine nabavkom ruske vojne opreme.

Mjanmar već poseduje ruske avione "MiG-29" i "JAK-130", te je, smatra se, nedavno kupio i šest lovaca bombardera "SU-30", čija je isporuka, navodno, već počela.

Sastanak generala Mina sa predstavnicima "Rosatoma" u julu mogao bi da znači i da bivša britanska kolonija koja ima 57 miliona stanovnika planira izgradnju nuklearne centrale.

I tradicionalni američki saveznik za nastavak ekonomske saradnje s Moskvom

Turistička organizacija Tajlanda, kapitalističke zemlje koja je u komunističkom okruženju decenijama vojnopolitički naginjala ka Vašingtonu, objavila je da će od oktobra biti ponovo uspostavljeni ranije zamrznuti letovi ruske avio kompanije "Aeroflot" ka među stranim turistima popularnom južnom ostrvu Puket.

Za budističku kraljevinu od 70 miliona stanovnika to je posebno važno, jer su u januaru i februaru ove godine, pred početak neprijateljstava u Ukrajini, upravo Rusi bili najbrojniji strani turisti - Tajland sada želi da ugosti čak milion ruskih građana do isteka ove godine.

Takođe, zahvaljujući nedavnom obuhvatnom sporazumu, očekivalo se da ukupna ekonomska razmena između Bangkoka i Moskve sledeće godine dostigne deset milijardi dolara, što bi bilo četiri puta više nego u 2021 i što je još jedan cilj kojeg, čini se, vojne vlasti u Bangkoku koje trpe kritike Zapada zbog nedostatka demokratičnosti, ne žele da se odreknu.

Inače, Tajland je jedan od najvećih svetskih proizvođača vozila, te u Rusiju izvozi automobile, kamionete, gume i delove. Hrana, poput voća i pirinča, je još jedna važna stavka u tajlandskog izvozu, dok ta prostrana država jugoistočne Azije iz Rusije uglavnom nabavlja sirovu naftu, ugalj, đubriva i metale.

Treba napomenuti i da Udruženje zemalja Jugoistočne Azije ASEAN nije kolektivno osudilo intervenciju Rusije u Ukrajini i da je od deset zemalja članica jedino grad-država Singapur uveo sankcije Moskvi. 

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво