Читај ми!

Amerikanci Česima poklanjaju osam vojnih helikoptera

Američka ambasada u Pragu potvrdila je da će Sjedinjene Države Češkoj pokloniti osam vojnih helikoptera "bel". U češkom Ministarstvu odbrane navode da SAD na taj način odaju priznanje pomoći koju je Prag uputio Ukrajini. Češka, inače, pokušava da ubrza modernizaciju svoje vojne opreme koja uglavnom datira iz sovjetske ere.

Iz ambasade SAD je saopšteno da "sa zadovoljstvom potvrđuju transfer šest helikoptera AH-1Z i dva UH-1Y.

Helikopteri se isporučuju uz 12 ranije naručenih i biće besplatni, osim troškova transfera i nadogradnje, a letelice treba da stignu 2023, objavila je ambasada na Tviteru.

Češka ministarka odbrane Jana Černohova saopštila je, u komentaru na ovu najavu, da se pokazalo da su se "jasni i nepokolebljivi stavovi zemlje od početka ruske invazije na Ukrajinu isplatili", izvestio je list Hospodaržske novini.

"Ne samo da smo stekli poštovanje naših saveznika zbog napora da pomognemo Ukrajini već smo dobili i njihovu podršku u modernizaciji naše vojske", naglasila je češka ministarka.

Češka nastoji da ubrza modernizaciju svoje vojske posle opreme iz sovjetskog perioda, uključujući i helikoptersku flotu, a donirala je višak oružja Ukrajini.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво