Читај ми!

Venecuela, lov na tone zlata u podzemnim trezorima Banke Engleske

Visoki sud u Londonu je odbio zahtev venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura da dobije kontrolu nad više od milijardu dolara zlatnih rezervi Venecuele pohranjenih u podzemnim trezorima Banke Engleske.

Sud u Londonu je odlučio da bi prethodne odluke Vrhovnog suda Venecuele koji podržava Madura trebalo da budu zanemarene.

To je, prenosi Rojters, još jedna pobeda za Huana Gvaida, koji je osvojio i seriju pravnih sporova oko zlatnih poluga nakon što je njega, a ne Madura, britanska vlada priznala kao predsednika južnoameričke zemlje.

Gvaido, kome je u poslednjih 18 meseci izvesna međunarodna podrška oslabila, nazvao je to važnom pobedom.

Odbor Centralne banke Venecuele (BCV) odbacio je presudu suda u Londonu i naveo da zadržava "sve pravne radnje na raspolaganju žalbom na neobičnu i pogubnu odluku".

Ubrzo potom, potpredsednik i ministar finansija Delsi Rodrigez je na državnoj televiziji rekao da je pričinjena ozbiljna šteta nad narodom Venecuele i da to sud "mora da ispravlja". 

Madurov pravni tim rekao je da bi želeo da nešto od 31 tone zlata iskoristi za finansiranje odgovora Venecuele na pandemiju i osnaži zdravstveni sistem.

Gvaidova opozicija tvrdi da je Madurova administracija ostala bez novca i da želi da iskoristi taj novac za plaćanje stranih saveznika. Madurovi advokati su te tvrdnje negirali.

"Ova odluka predstavlja još jedan korak u procesu zaštite međunarodnih zlatnih rezervi Venecuele i čuva ih za venecuelanski narod. Ova vrsta poštenog i transparentnog sudskog procesa ne postoji u Venecueli", rekao je Gvaido. 

Britanska vlada se početkom 2019. pridružila desetinama drugih administracija koje su podržale Gvaida, nakon što je proglasio prelazno predsedništvo i osudio Madura zbog, kako tvrdi, nameštanja izbora 2018. godine.

Gvaido je u to vreme tražio od Banke Engleske da Madurovoj vladi onemogući pristup zlatu.

Centralna banka Venecuele koja podržava Madura je potom tužila Banku Engleske ne bi li povratila kontrolu nad zlatom.

"Ovo je nesrećna presuda", rekao je Saroš Zaivala iz kancelarije koji predstavlja BCV i dodao da će nastaviti da vodi slučaj uprkos odluci suda u Londonu.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво