Читај ми!

SAD, stiže recesija

Američka ekonomija je ponovo pala u poslednja tri meseca, što, nezvanično, signalizira početak recesije. Ministarstvo trgovine saopštilo je da je bruto domaći proizvod (BDP) pao za 0,9 odsto u drugom kvartalu, a nakon pada od 1,6 odsto u prva tri meseca.

Dva kvartala u kome pada BDP se naširoko smatra signalom da je privreda otišla u recesiju.

Ali, Nacionalni biro za ekonomska istraživanja (NBER) je zvanični arbitar koji kaže da li je recesija počela i kada se završava.

Iako će brojke o BDP-u igrati u konačnoj presudi NBER-a, on razmatra i širi spektar ekonomskih faktora, uključujući tržište rada, i malo je verovatno da će uskoro doneti odluku, prenosi Gardijan.

Negativan pad prikazan u prvom očitavanju aktivnosti BDP-a u drugom kvartalu uglavnom je vođen padom nivoa zaliha.

Preduzeća su u poslednjim kvartalima pokušala da popune zalihe koje su povučene tokom pandemije i nastojala da se prilagode preokretima u lancima snabdevanja. Kompanije su, prenosi Si-En-En, bile preopterećene u vreme kada su potrošači odustajali od kupovina.

Ulaganja u zalihe tokom drugog kvartala su stoga bila niža nego u prvom kvartalu.

Stopa rasta je u značajnoj suprotnosti sa snažnim godišnjim povećanjem BDP-a od 6,9 odsto zabeleženim u poslednjem kvartalu 2021. godine.

Brz tempo rasta doprineo je rastućoj inflaciji, koja je sada na vrhuncu u poslednjih 40 godina, i odluci Federalnih rezervi da naglo povećaju kamatne stope kako bi snizile cene.

Iako preliminarna procena predstavlja oštar pad u odnosu na privrednu ekspanziju od 6,7 odsto, zabeleženu u drugom kvartalu 2021. godine, Bela kuća je nepokolebljiva u stavu da najveća svetska ekonomija ostaje u osnovi zdrava. 

Administracija predsednika Džozefa Bajdena je čak preduzela neobičan korak objavljivanja svojevrsnog objašnjenja, tvrdeći da dva uzastopna kvartala iako beleže pad, sama po sebi, ne predstavljaju recesiju.

Bela kuća je prošle nedelje objavila blog u kojem se navodi da pored BDP-a, podaci koji se odnose na tržište rada, korporativnu i ličnu potrošnju, proizvodnju i prihode ulaze u zvaničnu odluku o recesiji.

U međuvremenu, pritisak na Bajdenovu administraciju raste. Istraživanja o poverenju potrošača padaju kako strahovi od recesije rastu.

U saopštenju, Bajden je rekao da "nije iznenađenje što se ekonomija usporava dok Federalne rezerve deluju da smanje inflaciju".

"Ali čak i dok se suočavamo sa istorijskim globalnim izazovima, mi smo na pravom putu i ​​kroz ovu tranziciju ćemo proći jači i sigurniji", naveo je Bajden.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво