Читај ми!

Makron dočekuje Muhameda bin Salmana – nafta prekrila slučaj Kašogi

Francuski predsednik Emanuel Makron ugostiće saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana u četvrtak. Rojters navodi da je ta poseta deo pojačanih napora Zapada da se dodvori državi koja je veliki proizvođač nafte, usred rata u Ukrajini i neuspelih pokušaja da oživi nuklearni sporazum sa Iranom.

Opozicionari u Francuskoj i grupe za zaštitu ljudskih prava kritikovali su odluku predsednika Emanuela Makrona da na večeru u Jelisejsku palatu pozove čoveka za kojeg Zapad veruje da je 2018. naručio ubistvo novinara Džamala Kašogija.

Do posete Bin Salmana Parizu dolazi dve nedelje nakon što je krunski princ imao razgovore sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

Britanska agencija ocenjuje da Zapad želi da ponovo uspostavi dobre odnose sa naftnim gigantom.

"Rehabilitacija princa biće opravdavana u Francuskoj, kao što je bila i u Sjedinjenim Državama – argumentima realpolitike. Ali, da se ne lažemo, reč je o trgovini", navela je na Tviteru generalna sekretarka Amnesti internešenela Anjes Kalamar.

Francuska, ali i druge evropske države, od početka rata u Ukrajini traže način da diverzifikuju izvore energije, budući da je Rusija jedan od najvećih snabdevača gasom.

Makron želi da Saudijska Arabija, koja je najveći svetski izvoznik nafte, poveća proizvodnju, ali i da pomogne da se postigne sporazum sa Iranom.

Rojters podseća da je Francuska jedan od glavnih snabdevača Rijada oružjem, ali da se suočava sa rastućim pritiskom zbog humanitarne krize u Jemenu, gde se koalicija podržana od strane Saudijske Arabije bori protiv pobunjenika Huta, na čijoj strani je Iran. 

Makron, koji je prošlog decembra bio prvi zapadni lider koji je posetio Saudijsku Arabiju od ubistva Džamala Kašogija, odbacio je kritike navodeći da je Saudijska Arabija previše bitna da bi bila ignorisana.

Da podsetimo, ubistvo Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu uzbunilo je ceo svet, a američki obaveštajci su zaključili da je Muhamed bin Salman lično odobrio ubistvo kolumniste Vašington posta.

Krunski princ je, međutim, negirao da je imao bilo kakvu ulogu u ubistvu, a Saudijski sud je doneo presude u ovom slučaju – višegodišnje kazne zatvora za osam optuženih.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво