Читај ми!

Tajvanska kanasta – nosači aviona, pretnje i sporna poseta Nensi Pelosi

Sjedinjene Američke Države i Kina grupišu snage pred još uvek neizvesnu posetu Nensi Pelosi Tajvanu. Nosač aviona "Ronald Regan" isplovio je iz Singapura. Kinezi dovlače pojačanja u region. Bajden: Vojska misli da ta poseta nije najbolja ideja.

Тајванска канаста – носачи авиона, претње и спорна посета Ненси Пелоси Тајванска канаста – носачи авиона, претње и спорна посета Ненси Пелоси

Najavljena poseta predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu ozbiljno je podigla tenzije između Vašingtona i Pekinga, pri čemu obe strane dovlače značajna pojačanja u region oko Tajvanskog moreuza, uključujući borbene avione i ratne brodove.

Nosač aviona "Ronald Regan", praćen raketnom krstaricom i razaračem isplovio je u ponedeljak iz Singapura i, ukoliko nastavi da plovi sadašnjim kursom, uskoro će se naći nadomak Tajvana. Američka ratna mornarica nije objavila kuda tačno plovi ovaj nosač aviona.

Istovremeno, kinesko ratno vazduhoplovstvo je, sudeći prema satelitskim snimcima, u bazu nedaleko od Tajvana dovuklo masu lovačkih aviona i starije avione J-6, koji su nedavno pretvoreni u bespilotne letelice.

Američki analitičari, piše Njujork tajms, smatraju da bi ova verzija J-6 mogla biti upotrebljena kao "mamac" u slučaju da stvari u okolini Tajvanskog moreuza izmaknu kontroli.

"Poseta Nensi Pelosi... nanela bi štetu bilateralnim vojnim odnosima i podigla tenzije u Tajvanskom moreuzu", rekao je portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefej.

Pelosijeva je, prvobitno, najavljivala da će Tajvan posetiti u aprilu, ali je ceo program odložen na neodređeno vreme zbog koronavirusa. Iako američka vojska smatra da poseta, u ovom trenutku, "nije najbolja ideja", ona još nije odbacila mogućnost da otputuje na Tajvan.

"Važno je da pokažemo da podržavamo Tajvan", rekla je Nensi Pelosi. Ukoliko zaista ode na Tajvan, bila bi najviši američki zvaničnik koji je posetio to ostrvo od Njuta Ginriča 1997. godine.

Obe strane su, kako se čini, spremne za različite scenarije ukoliko Nensi Pelosi, zaista, odluči da otputuje na Tajvan. Američka vojska sprema "nekoliko krugova zaštite", uključujući lovačke avione, ratne brodove i špijunske avione.

Iako Bela kuća smatra da će se Peking teško odlučiti za direktnu akciju protiv šefice Predstavničkog doma, nije isključena mogućnost da će biti pojačane patrole i manevri u Tajvanskom moreuzu.

Kineski Global tajms, istovremeno, najavljuje mogućnost da Peking u tom regionu isproba nove projektile.

Serija incidenata u Pacifiku

Porinuće novog kineskog nosača aviona i najava promocije strateškog bombardera vremenski su se podudarili sa serijom rizičnih poteza kineskih, ruskih, američkih i japanskih mornarica u Pacifiku.

Kineskim manevrima priključio se i nosač aviona "Ljaoning", koji je prokrstario vodama južno od Japana i istočno od Tajvana, posle čega je Peking optužio japanske vlasti da prate i ometaju ovaj brod. "Ne trebaju nam posebni fotografi sa japanskih brodova i aviona", rekao je portparol kineskog ministarstva odbrane.

Vlasti u Tokiju su u pratnju kineskih ratnih brodova poslali nosač aviona "Izumo", najveći ratni brod japanske mornarice od Drugog svetskog rata, tvrdeći da su kineski avioni izveli stotine letova u međunarodnim vodama južno od Japana.

U složene odnose uključili su se i Rusi, sa kojima se Japanci već decenijama spore oko Kurilskih ostrva. Ostrva na granici između Ohotskog mora i Tihog okeana, u Rusiji poznata kao Južni Kurili, a u Japanu kao "severna teritorija", predmet su spora dveju država još od kraja Drugog svetskog rata, kada su sovjetske snage zauzele ostrva Kunaširi (ruski Kunašir), Etorofu (ruski Iturup), Šikotan i mali arhipelag Habomai.

Najnoviji u seriji sporova Japana i Rusije počeo je krajem februara kada je vlada u Tokiju rusku ofanzivu na Ukrajinu nazvala "ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava" i pridružila se kaznenim merama koje je Zapad uveo Moskvi.

Moskva je, u kontraudaru, svrstala Japan na listu "neprijateljskih država" i prekinula pregovore o mirovnom sporazumu dveju država, kojim je trebalo da budu rešena pitanja koja su ostala otvorena posle Drugog svetskog rata, uključujući i sudbinu Kurilskih ostrva.

Kineska državna televizija emitovala je snimke zajedničkih patrola sa ruskim avionima iznad Pacifika, najavljujući mogućnost da se u bliskoj budućnosti u takvim manevrima pojave i najmodernije letelice obe države – ruski "Su-57" i kineski "J-20".

Tenzije na Pacifiku podignute su krajem aprila kada su ruske podmornice ispalile krstareće rakete "kalibar" na mete u Japanskom moru. Vežbe gađanja u Japanskom moru vremenski su se podudarile sa manevrima mornarica SAD i Japana, u kojima su učestvovali brodovi američke Sedme flote predvođene nosačem aviona "Abraham Linkoln".

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво