Читај ми!

Milion muslimanskih vernika u Meki na hadžiluku

Milion muslimanskih vernika iz celog sveta okupio se u svetom gradu Meki, u Saudijskoj Arabiji, kako bi obavili početne obrede hadžiluka. Za muslimane širom sveta, nakon dve godine značajnog ograničenja pristupa jednom od najvećih svetilišta zbog pandemije koronavirusa – to je prizor koji budi nadu i olakšanje.

Ove godine hadž je dozvoljen za milion stranih i domaćih hodočasnika koji su u potpunosti vakcinisani protiv koronavirusa, negativni na kovid-19 i imaju između 18 i 65 godina.

Vlasti procenjuju da je 85 odsto stiglo iz inostranstva.

Hodočašće u Meku je jedan od pet stubova islama

Svaki musliman, po verskom zakonu, dužan je da bar jednom u životu ode na hadžiluk, ako poseduje dovoljno novca za podmirenje troškova putovanja i dobrog je zdravlja i fizički spreman za posetu rodnom mestu proroka Muhameda.

Hodočasnici su ove godine izabrani među milionima prijavljenih po sistemu lutrije na internetu.

U odnosu na prošlu i pretprošlu godinu, koje je obeležila pandemija koronavirusa, vlasti su dozvolile većem broju ljudi da se upute u Meku.

Samo hiljadu vernika je moglo da obavi hadž u leto 2020, u odnosu na dva i po miliona učesnika iz celog sveta koliko ih je bilo 2019. godine.

Hodočašće se sastoji od puta u Meku, dolaska u Meku i svetkovine hadžiluka, koji obuhvata devet osnovnih obreda.

Na početku svetkovine hodočasnici su danas obilazili oko Ćabe, građevine koja je centralno svetilište islama i kojoj se muslimani iz celog sveta okreću u molitvama, bez obzira na to gde se nalaze.

Tokom narednog dana, muslimani će se uputiti na brežuljak Arafat, udaljen od Meke petnaestak kilometara, što je obaveza svakog hadžije i sastavni deo hodočasničkog obreda.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво