Читај ми!

Američki stelt lovci F-35 stigli u Južnu Koreju

Stelt lovci američkih vazduhoplovnih snaga F-35 stigli su u Južnu Koreju, u prvu javno najavljenu posetu od 2017. godine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Lovci F-35A raspoređeni su iz vazduhoplovne baze Ejlson na Aljasci, navodi se u saopštenju američkih snaga Koreje.

"Svrha svrha ovog raspoređivanja je da se demonstrira snažno odvraćanje i zajednička odbrambena pozicija saveza Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje, uz istovremeno poboljšanje zajedničkog rada sa američkim vazduhoplovnim snagama", saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Šest lovaca F-35 biće u Južnoj Koreji 10 dana, dodaje se u saopštenju.

Portparol komande američkih snaga u Koreji rekao je da je to prvo javno raspoređivanje borbenog aviona pete generacije u Južnoj Koreji od decembra 2017, ali nije precizirao da li je bilo nenajavljenih poseta.

Bivši visoki američki zvaničnik je ranije rekao Rojtersu da su tokom diplomatskih razgovora mnoge vežbe zapravo nastavljene, ali nisu objavljene.

"Južna Koreja je kupila 40 sopstvenih F-35A od Sjedinjenih Država i želi da kupi još 20. F-35A južnokorejskih vazduhoplovnih snaga biće među avionima koji učestvuju u zajedničkim vežbama", dodaje se u saopštenju.

Severna Koreja osudila je zajedničke vežbe Južne Koreje i SAD, kao i kupovinu oružja Južne Koreje i navela to kao primer "neprijateljske politike" koja, kako kažu, dokazuje da su ponude SAD za pregovore bez preduslova prazne priče.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво