Читај ми!

Piloti skandinavskog SAS-a stupaju u štrajk, očekuje se otkazivanje do 250 letova dnevno

Piloti skandinavske avio-kompanije SAS odlučili su da stupe u štrajk, nezadovoljni uslovima rada. Očekuje se da štrajk oko 900 pilota iz Danske, Norveške i Švedske dnevno utiče na polovinu ukupnog broja letova i oko 30.000 putnika koji lete avionima SAS-a.

Oko 900 pilota avio-kompanije SAS je, nakon višednevnih pregovora sa kompanijom, odlučilo da stupi u štrajk, što će, prema procenama uticati na otkazivanje polovine letova kompanije, kao i na oko 30.000 putnika dnevno, prenosi švedski javni servis SVT.

Prvobitno je štrajk bio najavljen za 29. jun, nakon čega je pomeren za 2. jul, ali su piloti odlučili da produže rok za početak štrajka do ponedeljka u podne, kako bi se postigao nekakav dogovor.

Piloti su nezadovoljni uslovima rada, ali i zbog toga što smatraju da je SAS prekršio kolektivni ugovor prema kojem je omogućeno ponovno zapošljavanje radnika. Tvrde da je SAS zapošljavao radnike iz partnerskih kompanija, a da starim radnicima nije omogućeno da se ponovo zaposle.

Zbog štrajka pilota, dnevno će biti otkazano između 200 i 250 letova, odnosno oko 30.000 putnika dnevno, saopšteno je iz SAS-a.

"Duboko žalimo što su naši klijenti pogođeni ovim štrajkom koji dovodi do kašnjenja i otkazivanja letova. Znamo da su svi naši putnici čeznuli za letnjim odmorom i da su rezervisali putovanja za sebe i svoje najmilije. Zaposleni u SAS-u vredno rade kako bi pomogli putnicima. Naši klijenti su pogođeni ovom nesrećnom situacijom. Štrajk je u ovom trenutku razoran za SAS i stavlja budućnost kompanije na kocku, uključujući poslove hiljada kolega", naveo je Anko van der Verf.

Haos na evropskim aerodromima traje već nekoliko nedelja. Mnogi avio-prevoznici morali su da otkazuju letove, zbog čega su mnogi putnici ostajali zaglavljeni na aerodromima, a pojedinim putnicima koji su uspeli da stignu na svoje odredište, prtljag je kasnio više dana.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво