Читај ми!

Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj

U Francuskoj se održava drugi krug parlamentarnih izbora, u koji koalicija predsednika države Emanuela Makrona i lidera levice Žan-Lika Melanšona ulaze sa gotovo istim brojem glasova osvojenih u prvom krugu.

Vodeće agencije za ispitivanje javnog mnjenja navode da nije izvesno da će Makronova koalicija Zajedno obezbediti većinu od 289 poslanika, što bi dovelo do kohabitacije i predsedniku države u velikoj meri otežalo sprovođenje najavljenih reformi.

Na prethodnim izborima vladajuća koalicija je imala ubedljivu većinu od 350 poslanika, ali sada to neće biti slučaj: prema projekcijama, mogla bi da ima između 255 i 295 mesta u parlamentu.

Melanšonu se predviđa između 150 i 200 poslanika, što je ogroman skok u odnosu na prethodne izbore, dok bi Nacionalno okupljanje Marin le Pen u budućem sazivu moglo da ima između 55 i 75 mandata.

Prvi krug izbora obeležila je rekordno mala izlaznost od samo 47,7 odsto, a očekuje se da će danas na birališta izaći još manje ljudi, što ide naruku Makronu.

Prošle nedelje najveća apstinencija, od čak 75 odsto, zabeležena je u starosnoj grupi od 18 do 24 godine, a slično je bilo i u grupi od 24 do 35 godina, u kojoj je apstiniralo 65 odsto birača.

Predviđa se da će danas glasati još manje mladih, koji uglavnom podržavaju Melanšona, i to je najveća šansa za Makrona da obezbedi većinu.

S druge strane, aktuelni predsednik najveću podršku ima među biračima starijim od 64 godine, koji su u prvom krugu bili najrevnosniji – izašlo ih je 66 odsto, a sličan, ako ne i veći procenat, očekuje se i danas.

Ako se predviđanja o izlaznosti i starosnoj strukturi birača koji će glasati ostvare, Makron će najverovatnije uspeti da pređe magični broj od 289 poslanika.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво