Читај ми!

Početak leta na "tački ključanja" – rekordno visoke temperature na zapadu Evrope

Izuzetno visoke temperature vazduha pogodile su zapadnu Evropu. Španija beleži najviše ranoletnje temperaturame u poslednje četiri decenije, dok je jedna oblast Francuske zabranila manifestacije na otvorenom. Suša muči italijanske farmere. U Portugaliji najtopliji maj za skoro 100 godina.

Temperature bi trebalo da dostignu 40 do 42 stepena Celzijusa u Madridu i Saragosi, u centralnoj i istočnoj Španiji, saopštila je nacionalna meteorološka agencija (AEMET). Tako visoke vrednosti na Celzijusovoj nisu viđeni tako rano u godini još od 1981.

Regioni na severu Italije rizikuju da izgube do polovine svoje poljoprivredne proizvodnje zbog suše, rekao je lobi farme, jer jezera i reke počinju opasno da opadaju, ugrožavajući navodnjavanje.

Federacija italijanskih komunalnih preduzeća, "Utilitalija", upozorila je ove nedelje da najduža reka u zemlji, Po, doživljava najniži vodostaj u poslednjih 70 godina, zbog čega su mnogi delovi ogromnog, severnog plovnog puta potpuno presušili.

Zbog povećane potražnja za klima-uređajima, toplotni talas pritiska i elektroenergetske sisteme zemalja zapadne Evrope.

Rizik po zdravlje

U Francuskoj, vlasti zapadne prefekture Žironde sa sedištem u Bordou, zabranile su javne događaje, uključujući koncerte u zatvorenim prostorima bez klima-uređaja.

"Sada su svi suočeni sa zdravstvenim rizikom", rekao je prefekt Žironde Fabijen Bučio radiju Frans Blu.

Temperature u mnogim oblastima Francuske po prvi put su ove godine dostigle 40 stepeni, a očekuje se da će danas dostići vrhunac, do 42 stepena. Rekordna noćna temperatura za jun, 26,8 Celzijusa, zabeležena je u Taraskonu, na jugu Francuske.

Đacima je naloženo da ostanu kod kuće, dok su ograničenja brzine smanjena u nekoliko francuskih regiona, uključujući okolinu Pariza, kako bi se smanjile emisije izduvnih gasova i nakupljanje štetnog smoga.

Britanska meteorološka služba saopštila je da je petak bio najtopliji dan u godini u Ujedinjenom Kraljevstvu do sada, sa temperaturama iznad 32 stepena Celzijusa u nekim delovima jugoistoka.

Parkovi, bazeni i plaže bili su prepuni, a dok su mnogi uživali u danu zabave i slobode nakon dve godine periodičnih ograničenja pandemije, dok su neki bili zabrinuti zbog klimatskih promena.

Bitka sa vatenom stihijom u Španiji

Vatrogasci se bore sa šumskim požarima u nekoliko delova Španije, a najteže su pogođeni Katalonija u istočnoj Španiji i pokrajina Zamora blizu zapadne granice sa Portugalijom.

U Zamori se u pepeo pretvorilo između 8.500 i 9.500 hektara šume.

Oblak vrelog vazduha poštedeo je u Portugaliju, gde temperature nisu bile visoke kao u drugim evropskim zemljama, a Lisabon će verovatno dostići 27 stepeni Celzijusa.

Međutim, prošli mesec je bio najtopliji maj u poslednje 92 godine, saopštila je tamošnja meteorološka agencija. Upozoreno je da veći deo teritorije pati od teške suše.

Akumulacije u Portugaliji imaju nizak nivo vode, a brana Bravura koja je najteže pogođena, ima samo 15 odsto svog kapaciteta.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво