Читај ми!

Crnom magijom na Putina u Japanu – lutke sa likom ruskog predsednika u deset šinto hramova

Bizaran primer antiruske histerije koja se razvila u svetu, naročito onom delu koji je politički i vojno blizak SAD, po početku vojne intervencije u Ukrajini dolazi iz Japana, gde u medijima ovih dana dominira slučaj penzionera koji je pokušavao da baci crnu magiju na predsednika Rusije Vladimira Putina.

U Japanu je pre nekoliko dana uhapšen sedamdesetdvogodišnji muškarac koji je pokušavao da baci crnu magiju na predsednika najveće države sveta Vladimira Putina.

On je, sumnja se, u gradu Macudo u prefekturi Ćiba, nedaleko od prestonice Tokija, u više svetilišta domaće religije šinto za stabla prikucao trščane lutke na koje je zalepio isečke iz novina sa likom predsednika Putina i pričvrstio pisane poruke kojima se od božanstava koja se poštuju u tim hramovima traži da usmrte ruskog lidera.

Osumnjičeni se tereti za štetu u šinto hramovima

Lutke sa prilepljenim likom predsednika Putina probušene dugim klinom u visini grudi nađene su u čak deset hramova u gradu.

S tim u vezi, 15. juna zbog uništavanja imovine šinto hramova i provale uhapšen je penzioner Micunobu Hino, koji se za sada se brani ćutanjem.

Postupci za koje se tereti šokirali su japansku javnost, ali više od samog izliva mržnje prema stranom lideru, koje se doživljava kao relativno opravdana neučtivost, počiniocu se prebacuje to što je klinovima oštetio staro drveće u svetom prostoru hramova.

U medijima mu se naročito na teret stavlja to što je oskrnavio jedno od drveta koje je zasađeno povodom braka bivšeg cara Akihita i carice Mićiko. Sami šinto sveštenici izražavaju zgražavanje ističući da njihovi hramovi nisu mesta u kojima se može priželjkivati zlo.

Staro verovanje

Međutim, može se reći da Hinovo (ne)delo nije sasvim ekscentrično ili proizvoljno, jer u Japanu vekovima postoji tip crne magije u kojem se kletva baca na sebi mrsko lice tako što se noću, između jedan i tri sata, trščana lutka prikuca na drvo u šinto hramu.

Reč je o "poseti u satu bika", praksi bacanja kletve odlaskom u šinto svetilišta po noći, tako nazvanoj jer su Japanci tradicionalno pre uvođenja zapadnjačkog načina računanja vremena, pod uticajem kineske kulture, dan delili ne na 24 već na 12 časova, od kojih je svaki nosio ime jedne prave ili mitske životinje.

Naime, veruje se da božanstvo pohodi hram noću i da će neprijatelj umreti ako se sedam noći zaredom trščana lutka koja ga reprezentuje zakuca za neko od svetih drveta u hramovima.

Šinto je japanska autohtona religija sa elementima animizma i politeizma, u kojoj se veruje da božanstva obitavaju u šumama i naročito vole staro, trajno, bolje razvijeno drveće, zbog čega se takva stabla smatraju svetim i često opasuju konopom kako bi se odvojila od profanog sveta.

Šinto hramovi su i danas, u uslovima poodmakle urbanizacije, najčešće okruženi šumarcima, ili imaju dvorište sa stablima. Od davnina se veruje da šinto božanstva silaze na staro, sveto drveće, pa se u poznom srednjem veku u narodu razvilo i uverenje da bi ono moglo da ispuni želju da se naudi mrskoj osobi ako se njena lutka prikuca za jedno takvo drvo.

Takvu su kletvu, sudeći po srednjovekovnim napisima, naročito bacale žene koje su uvredili ili napustili muškarci.

Mada su dela za koje se Hino tereti bizarna, ona, dakle, nisu nečuvena ili bez presedana i da iza toga stoji staro verovanje. Štaviše, japanski mediji javljaju da su prodavnice koje nude trščane lutke, po objavljivanju vesti o događajima u gradu Macudo, rasprodale svoje zalihe tog artikla, tako da je sasvim moguće da je gotovo potpuno zaboravljena crna magija u Japanu s ratom u Ukrajini dobila novi podsticaj.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво