Читај ми!

Let koji je tražioce azila trebalo da prebaci iz Velike Britanije u Ruandu otkazan u poslednji čas

Prvi let koji je tražioce azila trebalo da prebaci iz Velike Britanije u Ruandu otkazan je na osnovu odluke Evropskog suda za ljudska prava. Boris Džonson ponovo je zapretio da će se Britanci povući iz te evropske institucije.

Očekivalo se da će do sedam ljudi, koji su došli u Veliku Britaniju tražeći utočište, biti prebačeni u Ruandu, na osnovu sporazuma dve države o smeštaju onih kojima još nije odobren azil. Odluka Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) došla je sat i po pre nego što je avion trebalo da poleti.

Odluka Evropskog suda za ljudska prava u jednom od sedam slučajeva omogućila je advokatima ostalih šest tražilaca azila da podnesu prijave u poslednjem trenutku.

Odluka je, kako navodi Gardijan, značajan i sramotan udarac za Borisa Džonsona i ministarku unutrašnjih poslova Priti Patel, koji su obećali da će u maju početi da šalju hiljade tražilaca azila u tu istočnoafričku zemlju.

Nekoliko sati pre nego što je avion trebalo da poleti britanski premijer zapretio je da će Britanija povući iz ECHR-a i optužio advokate da pomažu kriminalcima koji eksploatišu izbeglice u Lamanšu.

Reagujući na odluku, Patelova je rekla da je "razočarana" pravnim izazovom, uputila kritike na račun presude i navela da neće odustati.

"Nećemo biti odvraćeni od toga da uradimo pravu stvar i ispunimo naše planove za kontrolu granica naše zemlje. Naš pravni tim razmatra svaku odluku donetu o ovom letu i pripreme za sledeći let počinju sada", izjavila je Patelova.

Vlada Ruande saopštila je da je i dalje posvećena prihvatu tražilaca azila koje šalje Velika Britanija.

"Ovakvi događaji nas ne sprečavaju. Ruanda ostaje u potpunosti posvećena tome da ovo partnerstvo funkcioniše. Trenutna situacija ljudi koji putuju na opasna putovanja ne može se nastaviti jer uzrokuje neizrecivu patnju mnogima. Ruanda je spremna da primi migrante kada stignu i ponudi im sigurnost i priliku u našoj zemlji", rekla je portparolka vlade te zemlje Jolande Makolo za AFP, navodi Gardijan.

Let, koji je koštao oko 500.000 funti, već je plaćen iz državnog budžeta, potvrdio je vladin izvor.

Vlada Velike Britanije je platila 120 miliona funti kao predujam za sporazum sa Ruandom.

Nije rečeno koliki je račun za pravne troškove koji je ispostavljen Vladi, i nije navedeno koliko očekuje da će platiti buduće letove, smeštaj i troškove života za sve koji bi trebalo da budu poslati u Ruandu.

Slučaj tražioca azila iz Iraka 

Evropski sud za ljudska prava je ispitao slučaj 54-godišnjeg tražioca azila iz Iraka koji je čamcem prešao Lamanš.

On je prošlog meseca zatražio azil u Velikoj Britaniji navodeći kao razlog da mu je u Iraku život u opasnosti. Pet dana kasnije, uručeno mu je obaveštenje da Ministarstvo unutrašnjih poslova razmatra da je njegov zahtev za azil neprihvatljivi i da ga prebaci u Ruandu.

U izveštaju lekara iz pritvorskog centra navodi se da je možda bio žrtva torture. Zatim su mu je uručeno rešenje sa uputstvom za prebacivanje u Ruandu 14. juna 2022. Međutim, u pismu suda navodi se da ne bi trebalo da deportivan u utorak uveče.

ECHR je saopštio da je posebno uzeo u obzir dokaze da tražioci azila prebačeni iz Velike Britanije u Ruandu neće imati pristup pravičnim i efikasnim procedurama za određivanje da li zaista zaslužuju status izbeglica.

Odluka ECHR-a se poziva i na odluku sudije Svifta, koji je u petak odbacio zahtev za hitno ukidanje privremenog zaustavljanja leta.

U saopštenju Evropskog suda za ljudska prava navodi se da je hitna privremena mera odobrena u slučaju K. N. "tražioca azila koji se suočava sa skorim prebacivanjem u Ruandu" protiv Velike Britanije.

"Evropski sud je ukazao vladi Ujedinjenog Kraljevstva da podnosilac predstavke ne bi trebalo da bude prebačen u Ruandu do tri nedelje nakon donošenja konačne odluke u njegovom tekućem postupku sudske revizije", navodi se u saopštenju.

Ranije je premijer Boris Džonson ponovo nagovestio da bi Velika Britanija mogla da napusti Evropsku konvenciju o ljudskim pravima kako bi olakšala odlazak ilegalnih migranata.

"Da li će biti potrebno menjati neke zakone kako bi nam pomogli dok budemo napredovali? Možda", rekao je Džonson upitan da li je vreme da se Ujedinjeno Kraljevstvo povuče iz ECHR-a nakon vladinih poteškoća u sprovođenju politike u Ruandi.

Broj tražilaca azila za koje se očekuje da budu poslati u Ruandu pao je sa 130 na početku prošle nedelje, na 31 u petak, i na samo sedam u utorak.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво