Читај ми!

Tenzije i sukobi u Jerusalimu uoči jevrejskog marša kroz muslimansku četvrt

Izraelska policija sukobila se sa Palestincima u kompleksu jerusalimske džamiji Al Aksa uoči spornog jevrejskog marša kroz srce muslimanske četvrti Starog grada, koji Palestinci doživljavaju kao uvredu i provokaciju.

Poslanik izraelskog Kneseta iz redova krajnje desnice uz brojne pristalice, ušao je rano jutros u muslimanski deo Jerusalima, što je navelo gomilu Palestinaca da počnu da bacaju kamenje i stolice i ispaljuju vatromet prema policiji.

Nemiri su izbili uoči ultranacionalističkog izraelskog marša koji je planiran za danas kroz srce muslimanske četvrti Starog grada Jerusalima.

Zbog marša je širom grada raspoređeno oko 3.000 izraelskih policajaca, a prema navodima policije, uhapšeno je nekoliko palestinskih ekstremista, kao i određeni broj jevrejskih posetilaca koji su prekršili pravila poseta mahanjem izraelskim zastavama i sprečavanjem ulaska grupama.

Izraelci tvrde da je marš organizovan da bi se proslavilo izraelsko zauzimanje istočnog Jerusalima u ratu 1967. godine, uključujući i Stari grad odnosno staro gradsko jezgro Jerusalima.

Izrael smatra da je Jerusalim glavni grad jevrejske države, ali Palestinci, koji vide istočni Jerusalim kao prestonicu buduće palestinske države, doživljavaju ovaj marš kao uvredu i provokaciju.

Palestinci upozoravali, Benet odbio da promeni trasu marša

Palestinske frakcije upozorile su ranije da bi parada kroz muslimansku četvrt grada mogla ponovo da zapali višedecenijski sukob sa Izraelcima. Tenzije u gradu rastu već nedeljama.

Prošle godine, ovakve demonstracije Jevreja su izazvale rat u pojasu Gaze između Izraela i palestinskog Hamasa.

Uprkos pozivima pojedinih koalicionih partnera da se preispita održavanje marša, izraelski premijer Naftali Benet odbio je da podrži bilo kakve izmene trase.

"Parada će biti održana kao i obično prema planiranoj trasi, kao i decenijama", saopštila je u petak Benetova kancelarija i istakla da će redovno razmatrati situaciju.

Sukobi Palestinaca i izraelske policije u kompleksu Al Aksa dogodili su se i u aprilu, tokom svetog meseca Ramazana, a muslimani su ljuti zbog sve većeg broja jevrejskih posetilaca.

Al Aksa je treće najsvetije mesto u islamu, a jevreji ga poštuju kao Hramsku goru - ostatak dva drevna hrama njihove vere.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво