Читај ми!

Gebrejesus: Deca danas, poput mene nekada, odrastaju u ratu i gladi

Svetska zdravstvena skupština, najviše telo za donošenje odluka Svetske zdravstvene organizacije (SZO), završila je svoje 75. godišnje zasedanje u Ženevi. Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus istakao je u svom završnom obraćanju da svake godine više od 5.000.000 dece ili ne preživi sopstveno rođenje ili umre pre petog rođendana od bolesti koje se mogu sprečiti.

"Počeo sam nedelju govoreći o svom iskustvu odrastanja u ratu i trajnim posledicama koje je to imalo na mene. Danas ima dece koja, poput mene, širom sveta odrastaju u ratu, gladi, siromaštvu i stalnoj opasnosti od bolesti", rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus na zatvaranju godišnjeg zasedanja skupštine SZO u Ženevi.

Istakao je da svake godine više od 5.000.000 dece ili ne preživi sopstveno rođenje ili umre pre petog rođendana od upale pluća, dijareje, malarije i drugih bolesti koje se mogu sprečiti.

"Ta deca su razlog zašto smo ovde. Oni su razlog zašto se okupljamo da zamislimo bolji svet, zdraviji sve, bezbedniji svet, pravedniji svet", naglasio je Gebrejesus.

Naglasio je da ta deca moraju biti motivacija za sve da, nakon što se vrate u svoje zemlje, primene sve dogovorene lanove i strategije i nastave da rade u korist zdravlja i mira.

Usvojena Globalna strategija za prevenciju i kontrolu infekcija

Svetska zdravstvena skupština je poslednjeg dana zasedanja usvojila Globalnu strategiju za prevenciju i kontrolu infekcija, koja ima za cilj da umanji opasnost od novih zaraznih bolesti i unapredi spremnost zdravstvenih sistema da reaguju u vanrednim situacijama.

Rezolucija, koja dolazi u vreme kada je kovid 19 pokazao ključnu ulogu dobre prevencije i kontrole zaraznih bolesti u zaštiti ljudi, pruža 13 preporuka državama članicama.

Ranije ove nedelje, SZO je objavila prvi globalni izveštaj o infekcijama, prevenciji i kontroli, napominjući da će u siromašnijim zemljama 15 od 100 ljudi koji posete zdravstvenu ustanovu otići sa novom infekcijom.

Takođe, procenjuju da će polovini svetskih zdravstvenih ustanova nedostaju osnovne zalihe vode.

Skupština Svetske zdravstvene organizacije (SZO) je pre nekoliko dana izglasala i rezoluciju koja osuđuje ruske vojne akcije u Ukrajini za koje tvrde da su dovele do vanredne zdravstvene situacije.

Rezolucija je usvojena sa 88 glasova "za" i 12 "protiv", uz 53 uzdržanih, iako se na godišnjim zasedanjima skupštine SZO odluke donose uglavnom konsenzusom.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво