Читај ми!

Lideri na forumu u Davosu, inflacija i recesija glavne teme

Politički i poslovni lideri sastali su se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u trenutku kada se inflacija nalazi na najvišem nivou u velikim ekonomijama, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Evropu.

Nemački vicekancelar Robert Habek istakao je da su u toku najmanje četiri krize koje su isprepletene.

"Imamo visoku inflaciju, imamo energetsku krizu, imamo nedostatak hrane i imamo klimatsku krizu. Ne možemo da rešimo probleme ako se koncentrišemo samo na jednu od kriza", upozorio je Habek.

Naglasio je tokom panel diskusije da se plaši da će svet upasti u globalnu recesiju sa ogromnim efektom na globalnu stabilnost, ako nijedan od problema ne bude rešen.

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva rekla je da su rat, pooštreni finansijski uslovi i šok cena, posebno hrane, "potamnili" izglede u poslednjih mesec dana.

Upitana na panelu da li očekuje recesiju, Georgijeva je odgovorila da je ne očekuje u ovom trenutku, ali da to ne znači da ona ne dolazi u obzir.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard, koja će u utorak govoriti u Davosu, upozorila je da su rast i inflacija na suprotnim putevima jer sve veći pritisci na cene obuzdavaju ekonomsku aktivnost i uništavaju kupovnu moć domaćinstava.

"Rat Rusije i Ukrajine bi se mogao pokazati kao prekretnica za hiperglobalizaciju. To bi moglo da dovede do toga da lanci snabdevanja postanu manje efikasni neko vreme i tokom tranzicije i da stvori upornije pritiske troškova za privredu", navela je Lagard u blogu.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво