Читај ми!

Lokalni izbori u Britaniji – jak šamar Borisu Džonsonu, najviše profitirale liberaldemokrate

Lokalni izbori u Britaniji održani u četvrtak bili su test kako biračko telo reaguje na "postkovidske", sve više troškove života. Rezultati pokazuju da većina birača na lokalu podržava socijalno orijentisane opozicione laburiste. Konzervativci Borisa Džonsona izgubili tradicionalana uporišta u Londonu. Najveći dobitnik su liberaldemokrate, a tu su i zeleni.

Konzervativna partija britanskog premijera Borisa Džonsona izgubila je kontrolu nad opštinama u Londonu gde decenijama pobeđuje, pretrpevši neuspeh i u drugim gradovima i opštinama Ujedinjenog Kraljevstva na lokalnim izborima.

Kao što su rezultati pokazuju, Džonson kao bivši gradonačelnik Londona izgubio je podršku u jugoistočnoj Engleskoj.

Džonsonova partija je izgubila i u londonskoj opštini Vandsvort koja je konzervativno uporište od 1978. godine. Po prvi put je opoziciona Laburistička partija pobedila u Vestminsteru, delu Londona gde se nalazi većina državnih institucija.

U svojoj reakciji na rezultate Džonson poručuje da "nije vreme da se svrgne vođa" i da bi još mogao da pomogne u oporavku posrnule ekonomije zemlje.

Rojters ocenjuje da su birači u Londonu iskoristili izbore da izraze bes zbog krize troškova života i Partigejta.

Britanska agencija smatra da će gubitak ključnih opština u Londonu, gde su konzervativci bili skoro zbrisani, pojačati pritisak na Džonsona.

Rezultati izbora van britanske prestonice su šarenoliki. Najviše su profitirale liberaldemokrate sa osamdesetak preuzetih većina u opštinama a tu su i zeleni koji su, kako se ocenjuje, ostvarili uspeh bez presedana.

Alalitičari ovakve rezultate tumače kao udarac ne samo vladajućim konzervativcima već i opozicionim laburistima, jer na lokalnim izborima britanski birači obično glasaju za manje stranke kada su nezadovoljni politikom dveju vodećih partija.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво