Читај ми!

Protesti blokiraju Otavu već deset dana, proglašena vanredna situacija

Demonstracije protiv kovid mera u Kanadi blokiraju prestonicu Otavu već deset dana. Učesnici protesta brojčano nadmašuju pripadnike policije i kontrolišu situaciju, kaže gradonačelnik. Proglašena vanredna situacija.

Gradonačelnik Otave proglasio je vanrednu situaciju zbog protesta koji već deset dana praktično parališu centar grada.

Ova odluka govori o tome koliko "ozbiljnu opasnost i pretnju po bezebdnost i sigurnost stanovnika" predstavljaju protesti i naglašava potrebu za podrškom sa drugih nivova i jurisdikcije vlade", naveo je gradonačelnik u izjavi.

Protesti pod nazivom "Konvoj slobode" počeli su prošle nedelje kao pokret protiv obavezne vakcinacije kamiondžija koji voze van granica zemlje, ali su u međuvremenu prerasli u izraz opšteg neslaganja sa antikovid merama koje uvodi vlada premijera Džastina Tridoa.

Neki učesnici protesta mahali su zastavama konfederacije, pa čak i nacističkim zastavama. Bilo je i poruka za raspuštanjem vlade.

"Situacija je u ovom trenutku potpuno izmakla kontroli, jer pojedinci sa protesta pucaju", rekao je gradonačelnik Otave Džim Votson na lokalnoj radio-stanici.

Kaže i da učesnika protesta brojčano ima "daleko više" nego policajaca. 

Rojters prenosi saopštenje policije koja navodi da se dobro organizovana blokada delimično oslanjala na finansiranje simpatizera iz Sjedinjenih Država.

U subotu je hiljade ljudi demonstriralo u kanadskim gradovima, uključujući finansijski centar Toronto.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво