Читај ми!

Pais objavio šta SAD i NATO nude Rusiji, zvaničnici bez komentara

Španski Pais jutros je objavio poverljivi odgovor koji su SAD i NATO poslali Moskvi. Oni nude dijalog o kontroli naoružanja i mere za sprečavanje incidenata u zamenu za deeskalaciju situacije sa Ukrajinom i povlačenje ruskih vojnika sa Krima, Pridnjestrovlja, iz Južne Osetije i Abhazije.

U dokumentima do kojih je Pais došao, navodi se da su Sjedinjene Države spremne da razgovaraju o inspekcijama objekata u Rumuniji i Poljskoj, u kojima su postavljeni protivvazdušni raketni sistemi, u zamenu za inspekcije istih takvih objekata ruskih oružanih snaga.

Vašington izražava spremnost da razgovara i o "mehanizmima transparentnosti", kojima bi se potvrdilo da krstarećih raketa "tomahavk" nema na lokacijama u Rumuniji i Poljskoj, ali samo pod uslovom da Rusija pristane na recipročne mere i uvid u dve raketne baze.

"Moramo da se konsultujemo sa NATO saveznicima, uključujući Rumuniju i Poljsku, o ovom pitanju", navodno piše u dokumentu na koji se poziva Pais.

NATO je pozvao Moskvu na deeskalaciju situacije u Ukrajini, a zauzvrat NATO i SAD "ostaju otvoreni za smislene diskusije o kontroli naoružanja i dijalog sa Rusijom o uzajamnoj transparentnosti i merama za izgradnju poverenja".

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ranije rekao da je Vašington tražio da pisani odgovor SAD ostane poverljiv. On je, međutim, rekao i da, s obzirom na to da je navedeno da su u pisanju odgovora konsultovani i saveznici, sumnja da odgovor neće procureti.

Ranije je naveo i da odgovor ostavlja prostor za dijalog, ali samo o sekundarnim pitanjima.

U NATO-u nisu želeli da komentarišu dokument koji je objavio Pais.

NATO je, takođe, podsetio da je zvaničan stav Alijanse u vezi sa predlozima Rusije obelodanio generalni sekretar te organizacije na konferenciji za novinare, a nakon što je prethodno uputio pisane predloge Moskvi.

Komentar nisu hteli da daju ni u Moskvi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao novinarima da se za komentar obrate Paisu ili španskoj vladi.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво