Читај ми!

Kijev: Trenutan broj ruskih vojnika nedovoljan za potpunu invaziju

Diplomatija daje rezultate, ali najgori scenario još nije izbegnut, poručuje ministar spoljnih poslova Ukrajine komentarišući aktuelne tenzije sa Rusijom.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba kaže da bi Zapad trebalo da se usmeri na kreiranje proaktivne strategije u odnosu na Rusiju, umesto reaktivne. Ističe i da je potrebno da se konačno razjasne nejasnoće u vezi sa integracijom Ukrajine sa Zapadom.

Kada je u pitanju stanje na terenu, odnosno na granici sa Rusijom, ministar spoljnih poslova Ukrajine navodi da se ne potcenjuje pretnja koju ta susedna zemlja predstavlja.

Kaže i da ne primećuju da je smanjen broj vojnika na granici, ali da trenutan broj ruskih vojnika nije dovoljan za potpunu invaziju.

Poručuje i da je Kijev spreman za razgovore s Moskvom u bilo kom formatu. Naredni će svakako biti u Berlinu, u normandijskom formatu (učestvuju predstavnici Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke).

Kuleba navodi i da diplomatija već daje rezultate, kada je reč o odvraćanju Rusije od napada. Najgori scenario, međutim, još nije izbegnut, upozorio je Kuleba.

Cela Evropa prati šta se dešava na istoku. Kijev, Vašington i NATO navode da je moguće da Rusija sprema napad na Ukrajinu, zbog čega se oko 100.000 vojnika nalazi na granici.

Moskva odbacuje sve optužbe i podseća da Kijev ne poštuje sporazume iz Minska jer je polovinu pripadnika oružanih snaga rasporedio na istok blizu linije razdvajanja i dozvolio da se iz zabranjenog oružja otvara vatra na jedinice milicija.

Kremlj je više puta ponovio da je cilj priče o ruskoj agresiji na Ukrajinu da se dovedu strane trupe blizu ruskih granica, da se u Ukrajinu "upumpava" oružje i da se na taj način ta zemlja gura u vojne avanture.

Moskva od Zapada traži bezbednosne garancije, između ostalog i da se ne dozvoli prijem Ukrajine u NATO. Zasad nije dobila pozitivan odgovor.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво