Читај ми!

EU se seća Holokausta: Najveća tragedija u istoriji čovečanstva

Porukama "Nikada više" i "Pamtimo", EU se danas seća Holokausta, genocida počinjenog tokom Drugog svetskog rata nad Jevrejima, kada je od strane nemačkih nacista i njihovih kolaboracionista ubijeno šest miliona ljudi, od čega 1,5 miliona dece.

Obeležavajući 27. januar kao Međunarodni dan sećanja na Holokaust i dan kada je 1945. godine oslobođen nacistički logor smrti Aušvic, najviši zvaničnici EU poručuju da se ovakav zločini nikada ne sme ponoviti i pozivaju na svakodnevnu borbu protiv govora mržnje i diskriminacije.

"Holokaust je bio evropska katastrofa. Antisemitizam je doveo do katastrofe. Antisemitizam je dehumanizovao jevrejski narod. U nacističkoj Nemačkoj, ta dehumanizacija je otvorila vrata Holokaustu. To nikada ne smemo zaboraviti", poručila je predsednica Evropske komiije, Ursula fon der Lajen, objavljeno je na sajtu EK.

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, u saopštenju povodom današnje komemoracije u Briselu, kojom se obeležava 77 godina od oslobađanja Aušvica, podsetio je na reči preživelih logoraša koji su upozorili da je do Aušvica došlo "malim koracima, zbog ravnodušnosti i diskriminacije prava manjina" i da se "ono što je bilo jednom može ponoviti".

"Zato danas moramo učiniti više od sećanja. Sećanje, nažalost, nije dovoljno. Moramo delovati. EU deluje. Borimo se protiv ovih neprijatelja demokratije i osnovnih vrednosti. Ali ovo mora biti i lična borba svakog od nas koja počinje odbacivanjem ćutanja, odbijanjem prihvatanja i odbacivanjem malih koraka koji vode u ravnodušnost", poručio je Mišel.

Predsednik Evropskog saveta ocenio je da se i danas u Evropi Jevreji osećaju ugroženo i da su mete napada koje EU nikada neće prihvatiti niti dozvoliti.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, u saopštenju poručuje da je Holokaust najveća tragedija u istoriji čovečanstva, a da se žrtve i načistički zločni nikada ne smeju zaboraviti.

"Danas i u godinama koje dolaze, ostajemo jači nego ikada u našoj posvećenosti da nikada ne zaboravimo. Dužni smo da čuvamo sećanje na sve žrtve i njihova stradanja. Dugujemo to onima koji su stradali u Holokaustu, dugujemo preživelima i dugujemo našim budućim generacijama", kaže Borelj.

Šef diplomatije EU pozvao je sve državae sveta da odaju počast žrtvama Holokausta, osude njegovo poricanje i razviju obrazovne programe kako bi sprečila da se genocid više ikada ponovi.

Povodom obeležavanja Dana sećanja na Holokaust, u Evropskom parlamentu u Briselu održava se komemoracija na kojoj prisustvuju predsednici Evropskog parlamenta, Komisije i Saveta.

Sedište Evropske komisije u Briselu osvetljeno je porukom "Sećamo se", čime se EU pridružila gobalnoj kampanji koju su Svetski jevrejski kongers i Unesko pokrenuli u znak sećanja na žrtve Holokausta.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво