Читај ми!

Nemačka Ukrajini šalje šlemove, Kličko pita šta sledi – jastuci?

Dok neke evropske zemlje već šalju oružje Ukrajini ili nameravaju da to učine, Nemačka je odlučila da pošalje 5.000 šlemova za vojnike. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pita "kako li će Nemačka dalje podržati ukrajinski narod – jastucima?". Nemački kancelar je juče objasnio zašto neće slati vojnike.

Ministarka odbrane Nemačke Kristine Lambreht rekla je nakon sednice Odbora Bundestaga za odbranu da se radi o jasnom signalu i poruci: "Uz vas smo".

Ona je pozdravila ponovno pokretanje razgovora o rešavanju ukrajinskog konflikta.

"Radimo na tome da se taj konflikt usred Evrope reši mirnim putem", kazala je Lambrehtova.

Ukrajina je u više navrata zatražila od evropskih zemalja, a tako i Nemačke, pomoć u oružju kako bi se odbranila od mogućeg napada Rusije, ali je tu pomoć zvanični Berlin odbijao.

Ukrajinska vlada zatražila je pismom upućenom Ministarstvu odbrane Nemačke 19. januara pomoć u opremi i navela je, između ostalog, i potrebu za šlemovima i zaštitnim prslucima.

Kličko je, međutim, izrazio nerazumevanje zbog ponašanja Berlina.

"Nemam reči za ponašanje nemačke vlade", kazao je za dnevnik Bild i dodao: "Ministarka odbrane očigledno nije razumela da imamo posla sa odlično opremljenom ruskom vojskom, koja u svako doba može započeti dalju invaziju Ukrajine. Pet hiljada šlemova su vic. Kako će nas Nemačka dalje podržati? Možda jastucima."

Kancelar je dao objašnjenje 

Nemački kancelar Olaf Šolc juče je rekao da je Berlin već mnogo toga učinio kako bi pomogao Kijevu.

"Mnogo smo toga učinili kako bismo aktivno podržali ekonomski razvoj u Ukrajini i demokratiju", rekao je Šolc dodajući da postoje istorijski razlozi zbog kojih Nemačka ne šalje oružje u ratne zone.

"Mi, na primer, osećamo odgovornost da osiguramo da Ukrajina ostane tranzitna zemlja za gas. Ukrajina zna da može da se osloni na Nemačku", rekao je kancelar.

Nemačka, inače, učestvuje i u današnjim razgovorima u normandijskom formatu, tokom kojih se traži rešenje za krizu. U tim razgovorima učestvuju još i Ukrajina, Rusija i Francuska.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво