Читај ми!

Da li Burkinu Faso trese virus "zapadnoafričkog puča"

Dugotrajna pucnjava odjekivala je u nedelju iz nekoliko vojnih baza u Burkini Faso, dok je vlada te zapadnoafričke zemlje negirala da je vojska preuzela vlast i pritvorila predsednika Roha Kaborea. Demonstranti na ulicama prestonice, policija uzvratila suzavcem.

Rojters prenosi da su pobunjeni vojnici navodno tražili veću podršku vlade u borbi protiv islamističkih militanata i ostavku šefova vojske i obaveštajnih službi.

 

U međuvremenu, Vlada Burkine Faso je pozvala na smirenost, demantujući spekulacije na društvenim mrežama da je vojska preuzela vlast ili pritvorila predsednika Roha Kaborea.

Prema navodima britanske agencije, glasna pucnjava mogla se čuti veću u pet časova ujutru po lokanom vremenu iz baze u glavnom gradu Uagaduguu, gde su zatvoreni vojnici umešani u nespešan pokušaj puča 2015. godine.

Stotine ljudi izašlo je na ulice u znak podrške pobunjenicima, pevajući državnu himnu i skandirajući: "Oslobodite zemlju!". Policija je uzvratila suzavacem kako bi rasterala oko 300 demonstranata.

Ambasada SAD u Burkini Faso takođe izvestila o pucnjavi u druge vojne baze u Uagaduguu i u bazama u severnim gradovima Kaja i Uahiguja.

Rojters navodi da u Burkini Faso raste frustracija zbog vladinog rukovanja pobunom ekstremista povezanih sa Al Kaidom i Islamskom državom. Smrt 49 vojnih policajaca u novembarskom napadu izazvala je nasilne ulične proteste koji su pozvali predsednika Roha Kaborea da se podnese ostavku.

Obraćajući se novinarima, jedan od pobunjenika je postavio niz zahteva, uključujući ostavke načelnika generalštaba i šefa obaveštajne službe.

Takođe je pozvao na bolje resurse za dobrobit ranjenih vojnika i njihovih porodica, kao i na "odgovarajuću" obuku za vojsku, koja trpi velike gubitke u sukobima sa teroristima.

Vlada Burkine Faso potvrdila je pucnjavu u nekim vojnim bazama, ali je demantovala izveštaje na društvenim mrežama da je vojska preuzela vlast.

Govoreći na nacionalnoj televiziji, ministar odbrane general Batelemi Simpore rekao je da su razlozi pucnjave još uvek nejasni.

"Šef države nije priveden, nijedna institucija zemlje nije ugrožena. Za sada ne znamo njihove motive, niti šta traže", naveo je Simpore.

Predsednik Burkine Faso nije viđen u javnosti. Sa njegov naloga na Tviteru objavljene su reči podrške fudbalskoj reprezentaciji te zemlje uoči utakmice Afričkog kupa nacija protiv Gabona.

Zapadnoafrički strah od puča

Vlade zapadne i centralne Afrike su u stanju pripravnosti nakon uspešnih državnih udara u proteklih 18 meseci u Maliju i Gvineji. Vojska je takođe preuzela vlast u Čadu prošle godine nakon što je predsednik Idris Debi poginuo.

Vlasti Burkine Faso uhapsile su desetak vojnika ranije ovog meseca zbog sumnje da su u zaveri protiv vlade.

Hapšenja su usledila nakon potresa u rukovodstvu vojske u decembru, što su neki analitičari videli kao pokušaj predsednika Kaborea da ojača svoju podršku u vojsci.

Sve veće nasilje u Burkini Faso izazvano islamističkim napadima, deo je veće pobune u zapadnoafričkoj oblasti Sahel, gde je prošle godine poginulo više od 2.000 ljudi.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво