Читај ми!

CIA o havanskom sindromu: Nisu Rusi

Većina slučajeva takozvanog havanskog sindroma može se objasniti uzrocima životne sredine, nedijagnostikovanim zdravstvenim stanjem ili stresom, a ne akcijama strane sile, objavio je Njujork tajms, pozivajući se na zvaničnike američke Centralne obaveštajne agencije.

Većina od hiljadu slučajeva koje su pregledali američki istražitelji je objašnjiva i pokazuje da je malo verovatno da je tajanstvenu bolest izazvala Rusija ili neki drugi strani protivnik, rekli su zvaničnici CIA za novine, opisujući privremene nalaze studije.

Agencija nastavlja istragu o dvadesetak neobjašnjivih slučajeva koji bi mogli da daju naznake o tome da li strana sila stoji iza stanja koje je pogodilo američke diplomate, zvaničnike i članove porodica u inostranstvu, uključujući Beč, Pariz, Ženevu i Havanu, navodi list, pozivajući se na zvaničnike CIA.

Pored tih dvadesetak slučajeva, znatan broj drugih ostaje neobjašnjen. Ovo stanje je prvi put privuklo pažnju javnosti 2016. godine nakon što se desetine diplomata u američkoj ambasadi u Havani na Kubi požalilo na bolest. 

Simptomi su uključivali migrene, mučninu, propuste u pamćenju i vrtoglavicu.

Direktor CIA Vilijam Berns rekao je u izjavi za Tajms da se agencija bavi složenim pitanjem sa "analitičkom strogošću, dobrim zanatom i uz saosećanje" i naglasio da su službenici iskusili stvarne simptome.

"Iako smo došli do nekih značajnih privremenih nalaza, nismo gotovi", rekao je Berns u saopštenju.

"Nastavićemo da istražujemo ove incidente i obezbedimo pristup nezi svetske klase onima kojima je potrebna", dodao je Berns.

Prethodno je ovog meseca državni sekretar Antoni Blinken rekao da Sjedinjene Države još ne znaju šta je havanski sindrom niti ko je odgovoran za njega.  

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво