Читај ми!

Epilog dijaloga Rusije i Zapada – oni koji razgovaraju ne pucaju, ali eskalacija nije isključena

U tri evropska grada se prethodna tri dana razgovaralo o ukrajinskoj krizi i evropskoj bezbednosti. Sati razgovora Rusije i Zapada, u napetoj diplomatskoj nedelji, doveli su samo do dodatnih upozorenja - moguća eskalacija nije isključena. Ipak, zaključak je da oni koji razgovaraju ne pucaju, a dijalog je ocenjen kao prva runda, uz potrebu da obe strane, ostanu za stolom.

Na moskovskom Crvenom trgu je praznična atmosfera, a u Evropi - ruski festival. Od Ženeve, preko Brisela do Beča, Rusi su razgovarali sa američkim, NATO i evropskim predstavnicima. Teme su bile Ukrajina i evropska bezbednost, a pitanje je - u čijem je dvorištu lopta?

Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu smatra da je u ovom trenutku lopta u dvorištu Vašingtona.

"Rusi su prvi put posle dugo vremena definisali svoju crvenu liniju. Ova kriza će se rešiti nekim dogovorom Moskve i Vašingtona", očekuje Proroković.

Dijalog Rusije i Zapada ocenjuje se kao maraton, bez dogovorenog cilja. Neširenje NATO-a na istok, cilj je za Ruse. Za Zapad, to je povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske granice.

SAD poručuju Putinu: Diplomatija ili agresija

Dok američki državni sekretar upozorava da je porota na putu koji Putin odabere - diplomatija ili agresija, generalni sekretar NATO-a isključuje zatvaranje vrata pred članstvom Ukrajine.

Iz Poljske, predsedavajuće OEBS-u opominju da je rizik od rata, od Vladivostoka do Vankuvera, najveći u poslednje četiri decenije.

"Problem je što se stara rešenja više ne mogu primenjivati"

Vuk Vuksanović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da Rusija smatra da je to ključno strateško pitanje u sistemu evropske bezbednosti .

"Ona smatra da ispravlja 30 godina onoga što smatra nepravdom koju joj je Zapad učinio. To je pokušaj Moskve da dobije stolicu za stolom glavnih odlučilaca", ocenjuje Vuksanović.

Proroković objašnjava da je problem što se u trenutku stvaranja multipolarnog poretka stara rešenja više ne mogu primenjivati.

"Čemu služi OEBS, kako može OEBS sada da funkcioniše u ovim novim okolnostima, kako EU da redefiniše svoj stav, bez sopstvenih vojnih snaga, kako vratiti poverenje između Vašingtona i Moskve", kaže Proroković.

"Rusi smatraju da im je cena porasla zbog Kine"

Eventualni dogovor Vašingtona i Moskve vidi se kao nova Jalta, koju je ruski predsednik prizivao na 75. godišnjicu završetka Drugog svetskog rata.

Namesto Ruzvelta, Staljina i Čerčila, video je SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Rusiju i Kinu. Usred aktuelnih razgovora, tumači se, Moskva čita strateška usmerenja.

Vuksanović ocenjuje da su oni pročitali da je Vašingtonu u 21. veku prioritet svih prioriteta Kina i samim tim smatraju da je porasla cena Moskvi u Vašingtonu, jer veruju da će Vašington morati da dâ neku pogodbu Moskvi da ne odluta previše ka Pekingu.

"Oni se isto nadaju da Bajdenova administracija, koja će potencijalno ostati samo jedan mandat, samim tim može sebi da priušti ovakve ekstravagantnije dogovore sa Moskvom", smatra Vuksanović.

Neuspešna "ruska nedelja" 

Moskva ne dozvoljava da Ukrajina uđe u NATO, kao što Vašington nije dozvolio sovjetske rakete na Kubi.

Nuklearni rat je 1962. godine izbegnut, a na kraju Hladnog rata Buš Stariji obećao je Gorbačovu da se NATO neće širiti na istok.

Bezbednosna arhitektura Evrope ne može se vratiti na period pre 1997. godine.

Zato Moskva danas, decenijama od podizanja gvozdene zavese, od Vašingtona traži bezbednosne garancije od livenog gvožđa. I jedni i drugi, za sada, "ruskoj nedelji" daju ocenu – neuspešna.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво