Читај ми!

Severnokorejske rakete "pogodile" južnokorejski Starbaks

Probe hipersoničnih raketa u Severnoj Koreji na neobičan način se uplele u pozive za bojkot kafića "Starbaks" u susednoj Južnoj Koreji.

Vlasti u Pjongjangu ovih dana provode nove testove raketnog naoružanja, koji po, izveštavanju državnih medija u Severnoj Koreji, predstavljaju poslednje stadijume u ispitivanju tehnologije (za odbranu neuhvatljivih) hipersoničnih raketa.

Te probe na neobičan način su se pretočile u pitanje bojkota lanca kafića "Starbaks" u susednoj Južnoj Koreji.

Naime, u Južnoj Koreji u toku je kampanja za predsedničke izbore zakazane za mart, te se zaoštrava sučeljavanje između liberalnih, progresivnih snaga sa jedne i konzervativnih, desničarskih snaga sa druge strane. Dok ovi prvi često zagovaraju mekšu i pomirljiviju politiku prema Severu, kao prostoru na kojem živi isti korejski narod, ovi drugi se ponose izrazitim antikomunizmom, te se često zalažu za čvršće mere, kao što su ekonomska izolacija Pjongjanga, jačanje južnokorejske armije i slično.

Američki lanac "Starbaks", koji poseduje preko 30 hiljada kafića u više od 80 zemalja, od kraja devedesetih počeo je da se širi u istočnoj Aziji i na tržištu zemalja tog regiona sada je dominantni igrač kada je u pitanju prodaja kafe i napitaka koji je sadrže.

U Južnoj Koreji najveći deoničar u lokalnoj podružnici te kompanije, "Starbaks kafa Koreja", sa čak 67 posto je lanac supermarketa i tržnih centara "E-mart", koji je ćerka kompanija poslovne grupe "Šinsege".

Ona se prevashodno oslanja na robne kuće i poseduje najveću prodavnicu tog tipa na svetu u gradu Pusan, koja se prostire na čak 294 hiljada kvadratnih metara. Potpredsednik te grupe, milijarder Čung Jong Đin pokrenuo je na društvenim mrežama haštag "uništiti komunizam" i na njemu, između ostalog, postavio i fotografije severnokorejskih hipersoničnih raketa, javljaju južnokorejski mediji.

I dok u Južnoj Koreji među glasačima svih boja nema previše ljubavi prema komunizmu, pa sam poziv na njegovu eliminaciju nije posebno sporan, mediji u toj kapitalističkoj zemlji južno od 38 paralele protumačili su Čungov nastup na Tviteru kao izraz podrške konzervativnoj opciji na predstojećim izborima, jer je jasno da je ona ta koja se zalaže za strogo postupanje sa sunarodnicima sa Severa koji žive u jednopartijskom sistemu.

To je onda, dalje, shvaćeno kao da kompanija "Starbaks kafa Koreja", koja ima nešto više od hiljadu radnji i prihoduje blizu 900 miliona dolara godišnje, finansijski stoji iza kampanje konzervativne partije "Snaga naroda", što je prouzrokovalo poziv na bojkot ispostava tog lanca.

Na to pristalice desnice ironično uzvraćaju da pošto liberali vole Amerikance oni neće istrajati u tom bojkotu.

Treba, međutim, naglasiti da iako je "Starbaks" mega kompanija sa sedištem u američkom gradu Sietlu, on zapravo ima manjinski udeo u "Starbaks kafi Južna Koreja", jer je većinski vlasnik gore pomenuta grupa "Šinsege".

Kao posledica svađa na društvenim mrežama i izveštavanja medija o "problemu Starbaks", deonice grupe "Šinsege" pale su na korejskoj berzi KOSPI blizu sedam posto.

Pedesettrogodišnji milijarder Čung Jong Đin u Južnoj Koreji je poznat i po tome što je zabranio objavljivanje reklama s likom svoje bivše supruge glumice u tržnim centrima i robnim kućama u sastavu grupe "Šinsege" nakon što se ona razvela od njega.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво